A globális adósság 2015 óta először csökkent éves szinten tavaly

camera

1

A globális adósság 2015 óta először csökkent éves szinten tavaly

-illusztráció- (Fotó: Pixabay) 

Megosztás

A koronavírus-járvány utáni világgazdasági növekedés, illetve az infláció gyorsulása nyomán tavaly először csökkent a globális adósságállomány dollárban számítva - áll  az Institute of International Finance (IIF), a pénzintézetek globális nemzetközi szervezetének legfrissebb jelentésében.

Az IIF becslése szerint tavaly a globális adósság nominálisan mintegy 4 ezer milliárd dollárral csökkent, és ezzel a 2021-ben elért 300 ezer milliárd dolláros szint alá került ismét. Az adósság elsősorban a fejlett gazdaságú országokban csökkent, 200 ezer milliárd dollárra a 2021. évi 206 ezer milliárd dollárról. Ezzel szemben a fejlődő világ adósságállománya 98 ezer milliárd dollárra, új rekordszintre emelkedett, a legnagyobb növekedést Oroszország, Szingapúr, India, Mexikó és Vietnam esetében jegyezték fel.

Az IIF szerint az adósságszintet csökkentő növekvő gazdasági aktivitás és magasabb infláció azt eredményezte, hogy a GDP-arányos globális adósság több mint 12 százalékponttal, 338 százalékra süllyedt tavaly, ezzel a második egymást követő évben jegyeztek fel visszaesést. A javulás ezúttal is a fejlett piacoknak köszönhető, adósságrátájuk ugyanis 20 százalékponttal 390 százalékra esett. A feltörekvő piacok esetében a mutató 2 százalékponttal 250 százalékra emelkedett.

(MTI)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program