Videóhíváson keresztül, két ügyben is vallomást tett az Arab Emírségekben elkapott szlovák vállalkozó

2021. március 27. - 15:59 | Belföld

Az Emirátusokban fülön csípett Michal Suchoba videóhíváson keresztül tett vallomást a Vámszedő és a Tisztítótűz ügyekben.

Videóhíváson keresztül, két ügyben is vallomást tett az Arab Emírségekben elkapott szlovák vállalkozó
Fotó: Rendőrség

Suchoba jogi képviselője elmondta, védence beismerte bűnösségét. Az Abu-Dzabi-i rendőrség elkobozta a szlovák állampolgár útlevelét, és az itteni hatóságok már kérték a kiadatását.

Február közepén a rendőrség megerősítette, hogy őrizetbe vették a Vámszedő (Mýtnik) ügyben gyanúsított Michal Suchobát az Egyesült Arab Emirátusokban. A Specializált Büntetőbíróság február elején adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Suchoba ellen.

A NAKA a Vámszedő fedőnevű akció keretében vette őrizetbe František Imreczét, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatóját. A nyomozók szerint Imrecze egy sokmilliós IT-tendert szőtt egy konkrét - Allexis nevű - cégre, mely társaság hátterében Imrecze egy barátja, Michal Suchoba vállalkozó, illetve az oligarcha Jozef Brhel áll. A rendelkezésre álló információk szerint az államnak 42 millió euró kára keletkezhetett az ügyletből, és az erről szóló szerződést titkosították.

A Tisztítótűz fedőnevű akció keretében tavaly novemberben tartóztatták le a korábbi országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart és néhány exkollégáját, és azzal vádolják őket, hogy valójában nem Szlovákiát, hanem a nyáron hűvösre tett Norber Bödört, a Smerhez köthető nyitrai oligarchát szolgálták.

(aktuality/para)