Videóinterjú? 5 tipp, hogy jól sikerüljön

2021. október 13. - 14:02

A videóinterjú ma már nem ördögtől való. Eljutottunk oda, hogy a technikai fejlődésünk lehetővé tette számunkra azt, hogy online, élő interjúkat folytathassunk. Persze ezek még nem olyan elterjedtek, mint a személyes interjú, de akár azok egyfajta előszűrője is lehet. A pandémiának köszönhetően egyre jobban elterjedt az interjúztatás ezen típusa, akár teljesen kiváltva a személyes beszélgetéseket.

Hogy a jövőben mennyire fogja kiváltani őket, az még a jövő zenéje. Ugyanakkor most, a vírushelyzet miatt fel kell készülj erre is, mert bármikor kérhetik tőled is, hogy online legyen az első találkozás. Épp ezért hoztunk most neked 5 tippet, hogy jól sikerüljön a videóinterjúd.

Videóinterjú? 5 tipp, hogy jól sikerüljön

1. Egy videóinterjún legyen tiszta a kép!

Nem elég, hogy legyen egy kamerád, ami folyamatos képet tud sugározni az interjúztató felé. Lehet az a világ egyik legjobb webkamerája is, ha nincsenek meg az alapfeltételek, rossz lesz a kép minősége.

Fontos, hogy megfelelő fény álljon rendelkezésre. Csodákat tehetsz, ha egy ablak elé, a beszűrődő fénnyel szemben ülsz, így megfelelő mennyiségű fény világít majd meg. Vagy ha az asztalon bekapcsolsz egy kislámpát, már az is jó lehet.

Fontos az is, hogy milyen a kamera elhelyezkedése. A legjobb az, ha szemmagasságban van a kamera elhelyezve. Ezt laptop esetén a legkönnyebb elérned azzal, hogy aláraksz pár könyvet, így máris szemmagasságba tudod emelni a kamerát.

2. Fontos, hogy jól hallják, amit mondasz!

Bár a neve az, hogy videóinterjú, közel sem elég, ha látnak. Hallaniuk is kell, hogy mit mondasz. Ha nem hallanak jól, akkor gondban leszel, és lehet, nem is szólnak róla. Ma már elvárják, hogy ennyire érts a számítógéphez, hogy ezt megfelelően beállítsd.

Sokat tehetsz a hangminőség javításáért, nem csak a hangerőgombbal. Egy csendes szobába vonulj el külön az interjú idejére, ahol lehetőleg sok bútor legyen, amik megakadályozzák a visszhangot. Érdemes becsukni az ajtót és az ablakot, így elkerülve a beszűrődő erősebb zajokat (pl.: fűnyíró, kutyaugatás).

3. A ruha teszi az embert?

Ha nem is, de az biztos, hogy számít, főleg az interjú során, az első benyomást megalapozandó! Bár otthonról beszélünk, mégsem tehetjük meg, hogy kinyúlt pólóban, esetleg kisgatyában interjúzunk. Úgy öltözz fel, mintha szemtől szemben vennél részt a megbeszélésen.

4. Mi van mögötted?

Ha már magadat rendberaktad, ne feledkezz meg a háttérről sem! Alap, hogy legyen rend! Ne legyen semmi olyan a háttérben, ami komolytalanná tehet. Tarts egy főpróbát! Nézd meg, hogy mit mutat a kamera képe, még mielőtt élesedne az interjú.

Már csak egy apróság van hátra. Igazából ha már ezt a négy tippet betartod, készen állsz. Ha pedig még mindig keresed álmaid munkáját, akkor keresd meg a DreamJo.bs állások között.

5. Hogy is hívnak?

Ne csússz el olyan apróságokon, minthogy az a nickneved, hogy sörminátor007. A teljes neved add meg a szoftverekben!

(PR-cikk)

Címkék: PR-cikk, videóinterjú