HUF: 354.63 Ft

CZK: 25.4 Kč

28 °C

13 °C

2021. 09. 22. szerda

Móric, Móric

Mintha nem is a pápa, hanem maga Jézus jött volna közénk

A múlt héten a katolikus egyházfő Pozsonyban, Eperjesen, Kassán és Sárváron járt, és bár a várakozásokkal ellenétben nem voltak rá kíváncsiak százezrek, a rendőrség és a katonaság szigorú biztonsági intézkedésekkel igyekezett megvédeni a pápát egy esetleges merénylettől.

Végül kb.100 ezren regisztráltak a számos helyszín valamelyikére, hogy láthassák a Szentatyát. Ferenc pápa találkozott politikusokkal, papokkal, zsidókkal, romákkal, fiatalokkal és idősekkel. Néhány helyszínen ott járt a Paraméter is.

Luník IX: Pápai áldásra vár a kassai nyomornegyed

Szeptember 14-én a kassai roma lakótelepre látogat Ferenc pápa, akinek érkezésére már lázasan készülődnek az ott lakók. A Paraméter a helyszínen járt.

Munkagépek zaja, pódiumépítés, aszfaltozás - általános készülődés fogadja a látogatót, aki ezekben a napokban felkeresi a kassai Luník IX nevű lakótelepet. A változások szemmel láthatók: eltűntek a leélt betonházak között megszokott látványnak számító szeméthegyek, újrafestik a legpiszkosabb házak tűzfalát, és a bevezető út is új burkolatot kapott.

Riportunkban megszólal a városrész polgármestere, a pápai programot előkészítő lelkész és néhány helyi lakos is. Egyikük elmondja, ő ugyan nem hisz a csodákban, azonban a pápai látogatásra mégsem tud más szót.

 

„Minden diák jó, sőt tökéletes valamiben“ – interjú Csicsay Károly pedagógussal

A közelmúltban Arany Amos „Leg-tanár” díjat kapott nemzetiségi kategóriában Csicsay Károly pedagógus. A párkányi ginnázium tanárával a tanévnyitó kapcsán beszélgettünk diákokról, tanárokról, módszertanról, oktatáspolitikáról.

Következzen egy kis kedvcsináló a teljes interjúhoz, amelyet a tanévkezdés napján, szeptember 2-án hallgathatnak meg a Paraméter podcastjai között.

A teljes beszélgetést itt találják.

23 év fegyház a nyugdíjas házaspár brutális meggyilkolásáért

2017 március 9-én saját otthonukban gyilkoltak meg egy ekecsi (Dunaszerdahelyi járás) házaspárt. A 64 éves Monozlai Bélával hat, hasonló korú feleségével, Friderikával pedig 55 késszúrással végzett a könyörtelen elkövető. A Nagyszombati Járásbíróság megújított eljárásban július 6-án újra ítéletet hirdetett a kettős gyilkosság ügyében. A bíróság bűnösnek találta a bűncselekmények elkövetésével vádolt dunaszerdahelyi Bartalos Erzsébetet, akit 23 év fegyházbüntetésre ítélt.

További részletek kapcsolódó cikkünkben.

Hiába a remek eredmények, ennél is többre vágynak a somorjai vívók

A Somorjai Vívóklub öt tehetsége tavasszal kijutott a kadét és junior vívók világbajnokságára, Egyiptomba. A somorjai klub versenyzői színvonalas mérkőzéseket vívtak, és csak hajszál híján, vagy épp a balszerencse miatt maradtak alul. Részletek...

"NEM AKARNÉK MEGHALNI MÉG" - Harc a COVID-19 ellen a dunaszerdahelyi kórházban

2021 februárjában az egymillió főre jutó COVID-haláleseteket tekintve Szlovákia világelsővé vált. A koronavírus-járvány súlyos helyzetbe sodorta a Dunaszerdahelyi járást, amely a január-februári időszak legfertőzöttebb régiója lett. A dunaszerdahelyi kórházban 2020 októberétől 2021 február közepéig 757 COVID-beteg fordult meg. Minden harmadik páciens meghalt. Az egészségügyi személyzet éjjel-nappal harcol a kilátástalan állapottal, a járványhelyzet azonban csak egyre súlyosbodik.

A Paraméter stábja dokumentumfilmet készített a vírushullám csúcspontjáról. Szlovák feliratos verzió ITT.

Szállodahajót bocsátottak vízre a komáromi hajógyárban

2020. február 3-án a komáromi hajógyárban vízre bocsátották az Albertinát. A komáromi hajógyárban több évtizedes kihagyás után építettek újra szállodahajót.

Az “úszó szálloda” 110 méter hosszú, 7,5 méter magas, 11,4 méter széles, acélkonstrukcióján közel egy évig dolgoztak. Három teljes értékű fedélzeti szinttel, és egy napozóterasszal rendelkezik. 155 vendég, és 38 fős legénység szállítására alkalmas.

Az Albertina berendezéséhez további három-négy hónapra van szükség. A hajón minden munkát szlovákiai cégek végeznek. Ha a járványhelyzet engedi, a Riseday társaság tulajdonában lévő szállodahajó 2021 júniusában fogad először vendégeket. Idén csak a Dunán, a Passau-Budapest útvonalon közlekedik, de a jövőben útra kel a Rajnán és a Majnán is.

A SAM hajó- és gépgyárban hamarosan megkezdődik két 45 méteres komp, és két 35 méteres katamarán gyártása - ezek 2022 tavaszától a Balatonon közlekednek majd.

Vesztegzár a Karcsai úton

2020. január 23-tól karantén alá helyezték a dunaszerdahelyi Karcsai úton lévő alacsony komfortú lakóegységekben élő roma közösséget, miután a letesztelt lakók közel negyedéről (172/41) kiderült, hogy koronavírusos. A helyszínt azóta rendőrök és katonák őrzik. A lakosok két nap után kaptak először egy kevés ellátmányt, de elégedetlenek, mert a bevásárlást azok sem tudják megoldani, akiknek arra volna anyagi lehetőségük.

Részletek cikkünkben: "Miért nem vitték el innen azt a 41 embert?!" – Nő a feszültség a Karcsai úton, néhányan szökni is próbáltak!

A világon bárhol találkozhatunk a balázsfai autótervező felnijeivel!

A 27 éves balázsfai (Dunaszerdahelyi járás) autótervező, Jónás Attila már gyerekkorában is imádott kisautókat rajzolni, és már akkor konkrét elképzelései voltak a jövőjét illetően. Rajzkurzusokra járt, néptáncot is tanult, de mindig visszatért a rajzoláshoz, abban tudta ugyanis igazán kiélni a kreativitását.

A rengeteg munkának és a precíz hozzáállásnak 2020-ban érett be a gyümölcse: a Mercedes Jónás Attila három felnitervét is kiválasztotta, és ezekkel mutatta be az idén megjelent legújabb autóit. A fiatal csallóközi tehetséggel a kezdetekről, az egyetemi éveiről, pályafutásának legfontosabb állomásairól és a Mercedesnél elért sikereiről beszélgettünk. Bővebben...

Kitartással és alázatos munkával a siker sem marad el – Fekete Ádámmal, a Villa Rosa szakácsával beszélgettünk

Alázatosnak kell lenni, oda kell figyelni arra, amit csinálunk, és aki igazán tehetséges, az egészen biztosan nem veszik el a szakmában – ezt vallja a dunaszerdahelyi Villa Rosa feltörekvő fiatal szakácsa, Fekete Ádám, akivel a karrierjéről, a kezdetekről, valamint RTL Klub A Konyhafőnök című műsorában való szerepléséről beszélgettünk. Bővebben...

Napi friss