HUF: 358.19 Ft

CZK: 24.347 Kč

28 °C

13 °C

2022. 01. 24. hétfő

Timót, Timotej

Jégvarázs a Magas-Tátrában: 10 kamionnyi jégből faragták ki a katedrálist

A Magas-Tátrában, az 1285 méter magasságban lévő Tarajkán, vagyis a Hrebienokon egy 25 méter átmérőjű kupola rejti Szlovákia egyik leglátogatottabb turistacélpontját, az évről-évre elkészülő tátrai jégkatedrálist.

Az idei jégtemplom elkészítésében 35 cseh, szlovák és amerikai jégszobrász vett részt. Az alkotók 1880 jégtömböt faragtak meg egy hónap alatt, A jégszobrászoknak nem volt könnyű dolguk, hiszen mínusz 8 °C hőmérsékleten voltak kénytelenek dolgozni.

Egy jégtömb súlya 125 kiló, a jeget raklapokon Lengyelországból szállították a helyszínre 10 kamionnal, a hatalmas alkotás 225 tonna jégből készült el.


657586

„Ha egy pilóta nem fél, azzal valami baj van”

A személyszállító repülőgépek utasai a stewardesekkel közvetlen kapcsoltban vannak, azt viszont már kevesebben tudják, milyen a gépet vezető pilóták munkája. Egy fiatal magyar pilóta, Antal Tamás a repülésről, a pilótalét mindennapjairól beszélt a Paraméternek egy kiszolgált JAK 40-es gép fedélzetén.

A beszélgetésből kiderül, vajon egy pilóta érez-e valaha is félelmet munka közben, szó lesz az éjszakai repülésről, megtudhatják, miért veszélyes bekapcsolva hagyni a mobiltelefonunkat a fedélzeten, mi a teendő, ha egy utas pánikrohamában ki akarja nyitni a gép ajtaját, és hogy mit tehet a pilóta, ha leáll az egyik hajtómű.

Hallgassa meg az Antal Tamással készült teljes beszélgetést is.


656100

Jövőre sem lesznek olcsóbbak a lakások Dél-Szlovákiában

Az utóbbi években az egekbe szöktek az ingatlanárak Dél-Szlovákiában, és az árcsökkenésre a következő hónapokban sem számíthatunk, tudtuk meg Szabó Zsolttól, a Szlovákiai Ingatlanirodák Nemzeti Szövetségének elnökségi tagjától. A vele készült teljes beszélgetésünk meghallgatható podcastunkban.


655041

Sátor Lajos egyik "legjobb" embere már Magyarországon van

Németország kiadta Magyarországnak a szlovákiai származású Bodoky Károlyt, akit egy 1999-ben elkövetett budapesti gyilkossággal gyanúsítanak. A csallóközi maffiavezér, Sátor Lajos egyik legközelebbi emberének tartott Bodokynak az 1999-es dunszerdahelyi tízes gyilkossághoz is köze lehet. Részletek kapcsolódó cikkünkben.


654779

Csallóközből kapott karácsonyfát a pozsonyi önkormányzat

Pozsonyban a járványhelyzetre való tekintettel le kellett fújni a hagyományos karácsonyi vásárt. Az ünnepi hangulatról így legalább egy hatalmas karácsonyfa gondoskodik, amelyet ezekben a napokban kezdtek díszíteni. Részletek...


654438

Sátor Lajos él, Sátor Lajos visszatér

A bazini Specializált Büntetőbíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Horváth Lehelt - többek között az egykori dunaszerdahelyi maffiavezér, Sátor Lajos meggyilkolása miatt is. 

Hiába ismerte el az 58 éves Horváth még védett tanúként, hogy ő végzett az alvilági vezetővel, a november 23-i ítélethirdetést követően kiderült: az is megeshet, hogy a rettegett Sátor egyszer még visszatér..


654346

Az élet nem mindig fenékig csokoládé Brüsszelben

Az élet nem fenékig csokoládé Brüsszelben, a kézi verésű csipke, a tejszínhabos-gyümölcsös gofri és a pisilő kisfiú városában, tudtuk meg Balog Szilvesztertől, aki kilenc éve dolgozik fordítóként az Európai Tanácsnál.

Podcastunkban elmondja, hogyan vezetett az útja az Ipolyság melletti Nagytúr községből a belga fővárosba, és hogyan élte meg itt az első hónapokat.

A teljes beszélgetés meghallgatható itt: Brüsszelben focizni is lehet magyarul – PODCAST 


654100

Olcsóbb magyar benzint tankolnak a határ mentén szlovákok és magyarok

Egymás kezébe adják a töltőpisztolyt az autósok Magyarországon, mióta november 15-től a kormány 480 forintban maximálta a normál benzin és a gázolaj árát. Videóriportunk Rajkán készült.


654042

Sztárok között is sztár a Kaufland Card! *

A Kaufland Card elérhető a Kaufland boltjaiban és a kaufland.sk/kauflandcard oldalon. Élvezze a kártya előnyeit!

*Fizetett hirdetés


653833

Indul az első szlovákiai magyar filmsorozat!

Indul az első szlovákiai magyar filmsorozat! A forgatókönyv szerint a fővárosban egy kozmopolita szlovák lány és egy csallóközi magyar srác világa találkozik.

A sorozat rendezőjével, Molnár Csabával készült beszélgetésünk meghallgatható itt: Az interneten látható majd az első szlovákiai magyar filmsorozat – PODCAST


653284
Napi friss