Videóüzenetben beszélt Michal Kováč fiának elrablásáról a SIS egykori kommandósa

2018. január 25. - 10:59 | Belföld

A szökésben lévő volt kommandós állítólag Maliból jelentkezett.

A férfi, aki azt állította, hogy részt vett Michal Kováč fiának elrablásában, egy mali börtönből jelentkezett. Ľuboš Kosík a videóüzeneten keresztül megismételte, hogy az emberrablás mögött a SIS akkori főnöke, Ivan Lexa állt.

Kosík kiáll vallomása mellett, és azt szeretné, hogy Szlovákiában tanúvédelmet biztosítsanak számára. Ez Robert Kaliňák belügyminisztert alaposan felháborította.

Az exügynök már hónapok óta szökésben van, a szlovákiai hatóságok pedig képtelenek őt elérni. Kosík állítólag egy mali börtönben ül – onnan küldte a videóüzenetet. „Kihasználom a videóüzenet lehetőségét, hogy megerősítsem a személyazonosságom“ – mondta Kosík arra utalva, hogy Kaliňák és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány kétségét fejezte ki a korábbi vallomással kapcsolatban.

A belügyminiszter azonban újabb észrevétellel állt elő. „Ha Kosík úr videókat küldözget, akkor ott Maliban minden bizonnyal egy luxusbörtönben ülhet. Nem tudok róla, hogy a mi börtöneinkben lehetne ilyen formában kommunikálni a külvilággal. Minden bizonnyal túlságosan nem korlátozzák a személyi szabadságát. Ha szabad, akkor lehetősége van rá, hogy jegyet vásároljon és hazarepüljön. Mi szívesen fogadjuk őt“ – jelentette ki a belügyminiszter. Tibor Gašpar elárulta, hogy a videó hitelességét ellenőrizni fogják.

Cas.sk/para