VIGYÁZAT: Életveszélyes bogarat találtak Szlovákiában!

A mérgének már három századnyi grammja képes megölni az embert.

VIGYÁZAT: Életveszélyes bogarat találtak Szlovákiában!
Szivárványos nünüke (Fotó: cas.sk)

Az ismert rovarszakértő, Rudolf Gabzdil különösen ritka rovarfajt talált az országban. A szivárványos nünüke nem a színéről, hanem elsősorban az erős mérgéről ismert.

A szakértő teljesen véletlenül bukkant rá a ritka rovarfajra a Latorca tájvédelmi körzetben, a szlovák–ukrán határszakasz közelében.

„Egyike a legszebb, de legritkább európai rovarfajnak. Melegkedvelő, elsősorban Dél-Európában tűnik fel. Ritkán találkozhatunk vele a mi tájainkon is” – magyarázza Gabzdil.

A rovar különleges kinézetéről ismerhető fel a legegyszerűbben: tipikusan fényes színe van és akár négy centiméteresre is megnő. Nem érdemes azonban ujjat húzni vele, vészhelyzet esetén ugyanis sárga színű anyagot bocsát ki, amely erős mérget, kantaridint tartalmaz. Ez az emberi szervezetre nézve parányi mennyiségben is életveszélyes, a méreg akár három századnyi grammja már halálos lehet.

A szivárványos nünüke egyébként védett rovarfaj, elpusztításáért akár 166 eurós büntetést is kiszabhatnak.

A szivárványos nünüke mérgét az aqua tofana mérgező ital alapanyagaként használták, amellyel a 16. és a 17. században rengeteg embert megöltek. A méreganyag koncentrációjától függően vagy azonnali halált okozott, vagy az áldozat lassú, gyötrelmes halált halt.

ÁLHÍRT OLVASTÁL!


(cas.sk)/para