VIGYÁZAT! Ha ilyen SMS-t kap a bankja nevében, legyen nagyon óvatos

2022. február 20. - 19:02 | Régió

Csalók által küldött SMS-ekre figyelmeztet a rendőrség, amelyekben több bank nevét is felhasználják, hogy átverjék az embereket.

Az SMS-ben azt kérik az ügyfelektől, hogy kattintsanak az ott található linkre. Úgy próbálják őket megtéveszteni, hogy azt állítják, ha nem tesznek így, zárolják a számlájukat.

A rendőrség figyelmeztet, miután az áldozatok az SMS-ben lévő linkre kattintanak, egy olyan oldalt nyit meg a böngésző, amely a bank oldalára emlékeztet. Amennyiben itt valaki megadja a hozzáférési adatait, a csalók máris hozzáférnek azokhoz.

A hatóságok ismét figyelmeztetnek, hogy a bankok soha nem küldenek ilyen SMS-eket, és nem kérik, hogy adjuk meg a felhasználói adatainkat. A csalókat könnyen fel lehet ismerni arról, hogy nem jellemző e-mail-címről kommunikálnak, és az internetes bankolásnak álcázott oldal is másképp néz ki az eredetihez képest.

A rendőrség emellett egy újabb csalási módszerre hívta fel a figyelmet, amelynek során a bűnözők ismert személyek arcát felhasználva ráveszik az embereket, hogy küldjenek egy bizonyos összeget, cserébe pedig komoly nyereményeket ígérnek.

Közölték, így veszette el a pénzét a 22 éves Ivan, aki 250 euró küldött az ismeretlen tettesnek, aki a befektetésért cserébe garantált nyereményt ígért 72 órán belül. Hozzátették, az elkövető másnap ismét felvette a kapcsolatot a kiszemelttel, és további 200 eurót kért tőle nagyobb nyeremény fejében. A férfi ezt is gondolkodás nélkül átutalta, és csak később jött rá, hogy a csaló profilja időközben megszűnt a közösségi oldalon.


(TASR)

Címkék: csalás, SMS, bank