Vigyázzunk az értékeinkre a temetők környékén!

A tolvajok és zsebesek külön naptárral dolgoznak, mondhatni, nyüzsifüggőek, ezért piros betűs „munkanap” számukra a mindenszentek ünnepe és a halottak napja. 

Vigyázzunk az értékeinkre a temetők környékén!
Fotó: Paraméter

Ilyenkor kihasználják, hogy a legtöbb jóérzésű polgár útra kel ellátogatni szerettei sírjához, ami miatt ez az időszak az átlagosnál amúgy is nagyobb veszélyt jelent a közlekedők számára. A közúti forgalom az átlagos többszörösére nő és a zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás miatt a sofőrök könnyebben elveszíthetik türelmüket. Ezt a forgalmi dugóktól megtépázott lelkiállapotot használhatják aztán ki a szarkák, a csibészek és egyéb állatfajták, akik tesznek arról, hogy ezen az ünnepen megszaporodnak a kocsifeltörések, a trükkös lopások, lenyúlások.

Ezért nem tréfadolog a figyelemfelhívás, hogy ma a közlekedési eszközökön és a temetők környékén fokozottan kell figyelni a zseb- és alkalmi tolvajok megjelenésére. Ilyenkor a bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki az autólopások, illetve a kocsifeltörések is, és a fosztogatóknak van miből válogatniuk. Izmosra duzzad a géppark a temetők környékén.

Főszezon ez számukra, és rossz cserkészként résen vannak: tolvajtempóban felfeszítik az ajtókat, ablakokat.

Emiatt kívánatos dolog a járművet még akkor is lezárni, ha csak rövid időre hagyjuk ott az autónkat. A trükkös lopások megelőzése érdekében javasolt, hogy legyünk valamivel gyanakvóbbak, tartózkodóbbak, szemfülesebbek és ne hagyjunk látható helyen semmilyen iratot a kocsiban. Fosztogató "egyéni vállalkozóékat" nem az alkalom szüli, ők biztosra mennek, de a "kirakatban hagyott" lepattanó így is jól jön nekik. Nehezítsük meg a "munkakörülményüket", vigyázzunk értékeinkre, és egy-két mélyebb lélegzetvétel segítségével, átgondoltan tervezzük meg a tennivalónkat. Minél körültekintőbben tesszük ma dolgainkat, annál inkább hoppon maradnak a tolvaj szarkák. Szárnyaszegetten.

(sárp)