VIHAR: Beszakadt egy híd, máshol pedig az út Észak-Szlovákiában

2020. február 24. - 12:28 | Régió

Svit városa rendkívüli helyzetet hirdetett egy ideiglenes híd beomlása miatt, Bytča és Makov között pedig több méteren beszakadt az úttest.

VIHAR: Beszakadt egy híd, máshol pedig az út Észak-Szlovákiában
Helyszíni rendőrségi, tűzoltósági felvételek - További felvételekért kattints!

A Mlynica folyó megemelkedett vízszintje okozott súlyos problémát Svit városában (Poprádi járás), a Lopusna-völgybe vezető ideiglenes hidat ugyanis beomlasztotta a víz. A város emiatt rendkívüli állapotot hirdetett.

Daniela Vírostko, a sviti városháza munkatársa közölte, hogy takarítják a környéket, mert sár és hordalék lepte el. Ez ügyben összeült a helyi válságstáb. A helyzetet bonyolítja, hogy az ideiglenes áthidalás ugyan Svit város tulajdonában volt, de Lučivná község kataszterében.

A rendőrség a Facebookon közölte, hogy Bytča és Makov között, mintegy 100 méterrel a Melocík étteremhez vezető emelkedő előtt beszakadt az úttest mintegy 5 méter hosszan, ezzel az egyik sáv teljesen járhatatlanná vált.

Lutiše és Radôstka (Čadcai járás) mintegy 100 méteres szakaszon négy betonoszlop zuhant fákkal együtt az úttestre, a čertovicai átjárót pedig a kamionforgalom elől zárták le.

Kelet-Szlovákiában 3384 helyen észleltek áramkimaradást az erős szél miatt, elsősorban a Lőcsei, Rozsnyói, Gelnicai, Kassa-vidéki, Sninai és Varannói járások egy-egy településén.

Besztercebánya megyében összesen 28 riasztásuk volt a reggeli órákig a tűzoltóknak - a zólyomiak, illetve a járáshoz tartozó korponai és detvai tűzoltók nyolcszor vonultak ki, a garamszentkeresztiek és a besztercebányaiak hatszor, négyszer a losonciak és egyszer-egyszer a breznóiak és a rimaszombatiak. Összesen 20 technikát és 73 tűzoltót vezényeltek ki.

Zsolna megyében 38-szer riasztották a tűzoltókat, összesen 94 tűzoltó vett részt a műszaki mentésben, elsősorban a Bytčai járásban volt rájuk szükség.

Ugyancsak megnőtt a kivonulások száma Nyitra és Eperjes megyében, amelyekben 32, illetve 30 alkalommal volt szükség a tűzoltókra, Kassa megyében eddig 21-szer riasztották őket.

A többi megyében nyugodtabb volt a helyzet, összességében országszerte viszont mintegy 180 riasztásuk volt a tűzoltóknak az éjszaka, és 330-an vettek részt a mentésben. Néhány helyen továbbra is folytatják a munkálatokat.

(parameter/TASR)