Vihar a magyar szélsőjobb bilijében: Vonáék kirúgták a parlamentből Novák Elődöt

2016. június 6. - 15:38 | Külföld

Visszaadja országgyűlési képviselői mandátumát a jobbikos Novák Előd. A politikus ezt maga közölte hétfőn az MTI-vel, miután a párt képviselőcsoportja bizalmi szavazást tartott személyéről. Novák Előd úgy nyilatkozott, hogy szerdai hatállyal adja vissza mandátumát.

Vihar a magyar szélsőjobb bilijében: Vonáék kirúgták a parlamentből Novák Elődöt
Vona Gábor és Novák Előd - MTI

A politikus Facebook-oldalán úgy indokolt: esküjéhez híven visszaadja a megbízatását, mert Vona Gábor pártelnök arról tájékoztatta, hogy kezdeményezésére az új pártelnökség lemondásra szólítja fel.

"Bár a sajnos ki nem tárgyalt programvitákat szabad akaratomból lezártnak nyilvánítottam a kongresszus után, és a Jobbik új elnökségét legitimként elfogadva kívántam nekik sok sikert a következő két évre, de Vona Gábor szükségét érezte, hogy a frakcióból is kizárasson, amit ma számomra meglepetésszerűen keresztül is vitt, miután ennek érdekében egyesével megkereste a frakció tagjait" - írta a politikus, aki inkorrektnek és durva szankciónak minősítette a lépést és sérelmezte, hogy a pártelnök úgy választtatta meg magát, hogy "látszólag csak más feladatot" szán neki.

Novák Előd köszönetet mondott a tagság jelöltállításon tanúsított kiállásáért, továbbá a választók és a párt korábbi testületeinek bizalmáért.

Azt is írta: bár Vona Gábor kritizálta és megkérdőjelezte alelnökjelölti programját, tételesen nem tudja cáfolni senki annak állításait. "Fenntartom, hogy e tagságnak írt alelnökjelölti szándéknyilatkozatomnak sajnos minden mondata helytálló, azok valóságtartalmáért vállalom a felelősséget (a szándéknyilatkozatomról "hírt" adó hazugságokért viszont nem), érzelmeimet kordában tartva, de elveinkhez ragaszkodva írtam, szégyellni nem nekem kell érte magamat, az én lelkiismeretem tiszta" - fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a tisztújító kongresszus után annak jegyében készült folytatni munkáját, hogy nemcsak új szavazókat kell megnyerni, hanem a régieket is meg kell őrizni. Ugyancsak célja volt, hogy a párt demográfia szakpolitikusaként dolgozzon - tette hozzá, jelezve: hiába ajánlotta fel egy évi jövedelmét is arra, hogy létrejöhessen a párt egy jótékonysági szervezete.

A Jobbik első alapszervezetének alapítója azt is rögzítette: választókerületi elnökként tovább folytatja munkáját a XI. kerületben, s ha nem zárják ki, egyszerű tagként, aktivistaként szeretne tovább dolgozni "a gyermekének tekintett Jobbikért". Hozzátette: alapvető erkölcsi kötelességének tartja, hogy ne hagyja el a pártot, hanem legjobb tudásával segítse fejlődését, és erre buzdítsa a rendkívül nehéz helyzetbe hozott feleségét, Dúró Dórát és tagtársait is.

Novák Előd a Jobbik parlamentbe jutása, 2010. május 14. óta tagja az Országgyűlésnek; a párt alelnöki tisztségét 2009. október 24-től töltötte be a 2016. május 29-én tartott kongresszusig.

mti/para