Viharok csaphatnak le az ország egyes részeire, Dél-Szlovákiában nagy meleg várható szombaton

2022. július 2. - 12:16 | Régió

Szombaton viharok is előfordulhatnak, különösen Szlovákia középső és keleti részén.

Viharok csaphatnak le az ország egyes részeire, Dél-Szlovákiában nagy meleg várható szombaton
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztat honlapján. Az említett területeken elsőfokú riasztás lesz érvényben. A meteorológusok magas hőmérsékletre is figyelmeztetnek, az ország déli részén lehet igazán meleg.

A viharriasztás este 19 óráig marad érvényben, és Eperjes és Kassa megye egész területére, valamint Zsolna és Besztercebánya megye egyes járásaira is vonatkozik. A hőség miatti elsőfokú figyelmeztetés 13:00 és 17:00 óra között lesz érvényben Kassa megyében, a Szepesvári járás kivételével, Besztercebánya legtöbb járásában, valamint a Lévai, a Humennéi, Sninai és járásban is. Ezeken a területeken akár 33-34 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet.

A zivatarokhoz 20-30 milliméteres heves felhőszakadás, 65-85 kilométer/órás széllökések és jégeső is társulhat. Az intenzív esőzés átmeneti vízszintemelkedést okozhat a kis patakokban. A meteorológusok a lejtőkön lefolyó vízre, sárfolyásra, pincék, aluljárók vagy aluljárók elöntésére is figyelmeztetnek.

"A szél kisebb károkat okozhat a növényzetben és tárgyakban (faágak letörése, gyengébb fák kidőlése, épülettetők kisebb sérülései stb.). A repülő törmelékek és a nem rögzített tárgyak veszélyt jelentenek az emberek testi épségére"

- mutatott rá az SHMÚ.

A jégeső károsíthatja a növényzetet, összefüggő rétege az utakon pedig átmenetileg korlátozhatja a közúti forgalmat.

TASR/para

Címkék: viharriasztás, hőség