Viharos esőzés és orkán erejű szél okozott fennakadásokat Ausztráliában

2020. február 9. - 14:33 | Külföld

Viharos esőzés és orkán erejű szél okozott fennakadásokat Ausztráliában - közölte a helyi meteorológiai szolgálat vasárnap.

Az ítéletidő több helyen áradásokhoz vezetett Új-Dél-Walesben. Az Ausztrália délkeleti részén található állam egyes térségeiben 250 milliméter csapadék hullott 24 óra leforgása alatt, sok településen víz alá kerültek az utcák - számolt be az ABC ausztrál tévécsatorna. Sydney négy elővárosában ezreket kellett kitelepíteni áradásveszély miatt. Ausztrál áramszolgáltatók információi szerint több mint 80 ezer háztartás maradt ideiglenesen áram nélkül Új-Dél-Walesben. Az állam katasztrófavédelmi hatóságához szerda óta több mint 3300 segélyhívás futott be.

A heves esőzés sikeresen eloltott néhány bozóttüzet, amely már hónapok óta pusztított a térségben. Köztük volt az úgynevezett Currowan-tűz, amely 500 ezer hektárnyi területet és legalább 300 házat perzselt fel a Sydneytől 200 kilométerre délre található shoalhaveni régióban. Helyi idő szerint vasárnap este azonban még mindig 38 bozóttűz égett Új-Dél-Walesben.

Eközben a Damien trópusi ciklon, amely szombat este érte el Nyugat-Ausztrália partjait, hármasról egyes erősségűre csökkent az ország belseje felé haladva. A vihar esőt és óránkénti 205 kilométeres széllökéseket hozott magával. A Damien volt a legjelentősebb ciklon a térségben 1989 óta.

MTI

Címkék: ausztrália, vihar