A világ egészségügyi intézményeinek negyede nem rendelkezik biztonságos ivóvízellátással

2019. április 3. - 13:59 | Tech

A világ egészségügyi intézményeinek negyede nem rendelkezik biztos és tiszta ivóvízellátással, ami mintegy kétmilliárd embert érint - derült ki az ENSZ szerdán közzétett jelentésében.

A világ egészségügyi intézményeinek negyede nem rendelkezik biztonságos ivóvízellátással
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által összeállított dokumentum azt is kifogásolja, hogy ötből egy egészségügyi intézményben nincs mellékhelyiség.

"Csak képzeljék el, hogy olyan klinikán kell szülni, vagy a beteg gyermekét kezeltetnie valakinek, ahol nincs tiszta víz, WC, illetve kézmosási lehetőség" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője. "Ez a mindennapos valóság több millió ember számára"

- tette hozzá.

A világszervezet két ügynöksége 125 országban végzett adatgyűjtés alapján megállapította azt is, hogy a világ egészségügyi létesítményei hatodában nincs megfelelő lehetőség a kéztisztításra.

A helyzet a nyugat-afrikai országokban a legsúlyosabb, ahol a klinikáknak csak 55 százaléka csatlakozik a csatornahálózathoz. A világon mintegy 900 millió ember él olyan térségben, ahol a helyi egészségügyi központokban egyáltalán nincs ivóvízellátás, vagy csak potenciálisan szennyezett vízhez jutnak forrásokból és kutakból.

A WHO és az UNICEF becslései szerint évente 17 millió nő kénytelen szülni ilyen körülmények között, ami évenként egymillió halálozáshoz, s a páciensek 15 százalékának megfertőződéséhez vezet.

Az ENSZ-ügynökségek figyelmeztettek: a jó vízellátás és csatornaszolgáltatás kulcsfontosságú a világ egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetésének, a gyógyszerrezisztens kórokozók elterjedésének meggátolásában.

(MTI)

Címkék: ivóvízellátás, ENSZ