A világ egyik legnagyobb országának vezetője "aprócska megfázásnak" nevezte a vírust, most ott gyorsabban pusztít, mint Kínában

2020. március 30. - 15:33 | Külföld

Rohamosan terjed az új koronavírus Brazília Sao Paulo államában, ahol az elmúlt két hétben több mint ötször annyi halálesetet jegyeztek fel, mint Kínában a kór megjelenése utáni két hétben. Kolumbiában pedig a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű lázadócsoport tűzszünetet hirdetett áprilisra a koronavírus miatt.

A világ egyik legnagyobb országának vezetője "aprócska megfázásnak" nevezte a vírust, most ott gyorsabban pusztít, mint Kínában
Fotó: TASR/AP

A Sao Paulo-i regionális hatóságok helyi idő szerint vasárnap frissített hivatalos összesítése szerint a COVID-19-járvány brazíliai gócpontjának számító államban a betegséggel összefüggő első haláleset napja, március 17. óta eltelt 13 napban 98 halálesetet jegyeztek fel, miközben Kínában a hivatalos adatok szerint ugyanebben, járvány szempontjából korai időszakban 18-at. A G1 nevű brazil hírportál az amerikai Johns Hopkins Egyetem adataira hivatkozva arról számolt be, hogy a koronavírusos páciensek száma Brazíliában az első koronavírus-fertőzéses eset jelentése óta eltelt egy hónapban több mint kétszerese annak, amennyit Olaszországban jegyeztek fel az ottani első fertőzés utáni hónapban. A 200 milliós dél-amerikai országban a kór mindegyik államban felütötte már a fejét, a fertőzöttek száma meghaladja a 4200-at, és 136-an haltak eddig bele a betegségbe.

Közben a szövetségi bíróság megtiltotta, hogy a brazil kormány olyan hirdetést tegyen közzé, amellyel szembemegy a helyi szinten az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásokkal.

Jair Bolsonaro jobboldali elnök kormánya ugyanis "Brazília nem állhat le" címmel tervezett kampányt indítani, amelyben egy kétperces videóban arra kérnék az embereket, hogy ne hagyjanak fel tevékenységeikkel. Emiatt a szövetségi ügyészség a Rio de Janeiro-i szövetségi bírósághoz fordult, amely megtiltotta a videó sugárzását.

A brazil elnöki hivatal megerősítette, hogy a videó létezik, de hangsúlyozták hogy pusztán kísérleti jellegű videóról van szó. A hirdetést az elnök egyik fia, Flavio Bolsonaro szenátor Facebook oldalán tette közzé, ahol még szombaton is elérhető volt.

Döntésével a riói bíróság nem csak ennek a videónak a sugárzását tiltotta meg, hanem minden olyan tartalom közzétételét, amely olyan viselkedésre buzdítaná a Brazíliában élőket, amely szembemegy az egészségügyi minisztérium iránymutatásaival. Emellett arra is felszólítja a szövetségi kormány felelőseit, hogy ne terjesszenek olyan információkat, amelyek tudományosan nem megalapozottak. Laura Bastos Carvalho bíró azt is elrendelte, hogy 24 órán belül irányelvet kell közzétennie a kormánynak, miszerint a "Brazília nem állhat le" kampány nem tudományos alapon nyugszik, és felhívását nem szabad követni.

Jair Bolsonaro korábban "aprócska megfázásnak" nevezte a Covid-19-et, és kemények bírálta azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyekkel a többi között a legsúlyosabban érintett Sao Paulo és Rio de Janeiro állam igyekszik megfékezni a kór terjedését. Brazíliában jelenleg 3417 fertőzött van, és 97 ember halt már bele a Covid-19-be.

A Brazíliával szomszédos Kolumbiában a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg gerillaszervezet vasárnap egyoldalú tűzszünetet hirdetett áprilisra "humanitárius gesztus" gyanánt, a koronavírus-járvány által kialakult helyzetre tekintettel. Az országban eddig 702 koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel. Az ELN mindazonáltal közleményében - amely hitelességét egyelőre nem erősítették meg - fenntartotta magának a jogot az önvédelemre az állami erőkkel szemben. A gerillaszervezet ezenkívül találkozót kért Iván Duque kolumbiai elnök kormányának tisztségviselőivel az elakadt béketárgyalások folytatása, egy tartósabb tűzszünet kihirdetése érdekében. Az ELN azt állította, a tűzszünet kihidertésének egyik oka az volt, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár globális tűzszünetre hívott fel a járvánnyal szembeni küzdelem elősegítése érdekében.

MTI

Címkék: Brazília, koronavírus