A világ egyik legnagyobb teherszállító repülőjével juttatják el a Magyar Pavilon szerkezeti elemeit a Dubaji Világkiállításra

2019. október 31. - 16:50 | Kultúra

Három ütemben, a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőgépével szállítják ki a jövő évi világkiállítás helyszínére a Magyar Pavilon szerkezeti elemeit - tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-t.

A világ egyik legnagyobb teherszállító repülőjével juttatják el a Magyar Pavilon szerkezeti elemeit a Dubaji Világkiállításra
AP Photo

A Dubaji Világkiállítást 2020. október 20. - 2021. április 10. között rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban; a szervezők az eseményre 25 millió látogatót várnak, akik 193 részt vevő ország nemzeti pavilonját nézhetik meg. Az Expo témája "Connecting Minds, Creating the Future" - "Összekötni az elméket, megteremteni a jövőt".

A világkiállítás 438 hektáros területén az országok pavilonjai három tematikus kerületben helyezkednek el: lehetőség, fenntarthatóság és mobilitás.

A csaknem 2000 négyzetméteres Magyar Pavilon az Expo "mobilitás" kerületében épül meg. A makoveczi stílusú pavilon egy többszintes, kettős rétegű, faszerkezetű épület lesz, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll. A Pavilon száraz technológiával készül: építésénél a kivitelezők nem használnak betont, vasbetont, cementet, illetve olyan technológiákat, amelyekhez víz kell. A kiállítási koncepció alapja Magyarország egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének bemutatása, valamint az ezekhez kapcsolódó turisztikai úti célok népszerűsítése - írták.

A magyar megjelenést a turisztikai ügynökség egyedülálló lehetőségnek tartja turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból egyaránt. A világkiállítás ugyanis lehetőséget ad arra, hogy Magyarország bemutassa a látogatóknak múltját, hagyományait, természeti kincseit és nemzeti kultúráját - jegyezték meg.

A korábbi világkiállítások látogatottsága tízmilliós nagyságrendű volt, a 2020-as dubai Expóra fél év alatt 25 millió, naponta akár 130-170 ezer látogatóra számítanak.

"A cél az, hogy ne csak a Világkiállításra érkezők, hanem az Emirátusokban élők is felfedezzék Magyarországot" - írták, és megjegyezték, hogy a nemzetközi felmérések szerint az Emirátusokban élők 2017-ben 17,6 milliárd dollárt költöttek külföldi utazásaik során, ám eddig Magyarország nem szerepelt a kedvelt úti céljaik között, 2018-ban mindössze 3900 vendég érkezett az Emirátusokból.

A Magyar Pavilon tervezési és kivitelezési munkálatai az ütemterv szerint haladnak, a szükséges engedélyezési folyamat befejeződött. A világkiállítás helyszínén már folynak az alapozási munkák, így a szállítmány megérkezését követően azonnal elkezdődik a szerkezet felállítása - áll a közleményben.

MTI