A világ egyik legrettegettebb motoros bandája érkezik Szlovákiába, Somorján fognak tanyázni

2023. június 1. - 12:47 | Régió

Az elkövetkező órákban várhatóan megérkeznek Szlovákiába a Pokol Angyalai (Hell's Angels) motorosklub tagjai, akik minden évben egy nagyszabású találkozó keretében gyűlnek össze, rendre más-más fővárosban.

A világ egyik legrettegettebb motoros bandája érkezik Szlovákiába, Somorján fognak tanyázni
Fotó: TASR/AP - archív

A Startitup úgy tudja, ezúttal is több ezer tag és klubvezető indult el a világ minden tájáról Pozsonyba, a Hell's Angels motorostalálkozóra, Szlovákiában először szerveznek ilyen nagyszabású összejövetelt.

Ez az oka annak is, hogy Pozsonyban és környékén szigorú biztonsági intézkedések léptek érvénybe, több rendőrt és katonát vezényeltek a határokra, csütörtökön délelőtt pedig már ellenőriztek is a jarovcei határátkelőn.

A Hell's Angels tagjai várhatóan Somorján tanyáznak majd, itt lesz a fő programjuk június 2. és 4. között – írja a Startitup. A tervek szerint sátrakat állítanak fel, és más motorosklubok tagjai nem csatlakozhatnak hozzájuk.

A világ több mint ötven országában jelen lévő és sok ezer tagot számláló Hell's Angels gyökerei a negyvenes évek végi Egyesült Államokba nyúlnak vissza, szélesebb ismertségre csak a hatvanas években tett szert. A közvélekedés szerint bűnszervezet, a klub azonban állítja, hogy legfeljebb egyes tagjai tekinthetőek bűnözőknek, maga a szervezet a törvényeket betartva működik. A lap rámutatott, a bandát olyan bűnözői tevékenységekkel hozzák összefüggésbe, mint erőszakos bűncselekmények, illetve fegyver- és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények.

Az Egyesült Államok kormánya illegálisnak minősítette a Hell's Angels motoros bandát a szlovákiai amerikai nagykövetség honlapján. Azt javasolják az embereknek, hogy kerüljék azokat a helyeket, ahol a klub tagjai tartózkodni fognak.

A Hell's Angels tagjai által 2015-ben elkövetett támadás után egy ember meghalt Görögországban. 2018 nyarán írtunk róla, hogy Portugáliában a rendőrség őrizetbe vette szerdán a banda 56 tagját; a nagyszabású akció célja az volt, hogy felszámolják őket még a tervezett motorostalálkozójuk előtt.

2019 májusában a hollandiai, utrechti törvényszék azonnali hatállyal betiltotta a Hells motorosklub hollandiai működését arra hivatkozva, hogy az intézkedés szükséges a közrend védelme érdekében.

Hamran István országos rendőrfőkapitány néhány napja a Pátria rádióban közölte, hogy a május 24-től június 8-ig ideiglenesen visszaállított határellenőrzés során meghatározott célcsoportokra fókuszálnak, konkrétan a Hell’s Angels motorosklubra.

„A tagjainak jelenléte okoz fejfájást a szlovák rendőrségnek és a német kollégák javasolták, hogy vezessük be a határellenőrzést, mivel 4-5 napig Szlovákiában lesznek. Tehát erre a csoportra fókuszálunk, nem az átlagos állampolgárokra. Ők okozhatnak biztonsági problémákat Szlovákia területén” – fejtette ki, ezzel tulajdonképpen részben cáfolva azt a vélekedést, hogy a határok ellenőrzésére a Globsec nevű biztonságpolitikai konferencia miatt kerülne sor. Azt mondta, az csupán az egyik tényező. Ezt később Ódor Lajos kormányfő is megerősítette.

Az előttünk álló hétvégén, tehát a Hell’s Angels találkozóval egyidőben zajlik Somorján a Spartan Race nevű sportrendezvény is. „Június 3-án és 4-én nagyobb lesz a rendőri jelenlét a város utcáin és a környéken” – tájékoztatott Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, hozzátéve, sok ember érkezik a városba, ami hatással lehet a közlekedésre is.

„A rendőrség a városvezetéssel és más illetékesekkel együttműködve felügyeli az eseményt" – szögezte le a szóvivő a motorostalálkozóra utalva. Több száz rendőr lesz készenlétben, hogy szükség esetén időben közbe tudjanak lépni, megakadályozva ezáltal, hogy károkat okozzanak vagy más jogellenes cselemény történjen.

Orosz Csaba, Somorja polgármestere az RTVS-nek elmondta, nem különösebben örül a dolognak, mert nagy a hisztéria körülötte. „Az emberek félnek, mert azt hallani, hogy akár veszélyes emberek is lehetnek a motorosok között” – mondta, hozzátéve, figyelmeztették a vendéglátóhelyeket is a motorostalálkozóra, a saját belátásuk szerint döntsék el, hogy kinyissanak-e vagy sem. „Természetesen nem tilthatom meg nekik, hogy kinyissanak. Azt javasoltam, hogy a délutáni és az esti órákban inkább ne nyissanak ki.”

Ivan Šimko belügyminiszter elismerte, nincs tapasztalatuk hasonló helyzettel, azt viszont nem akadályozhatják meg, hogy a motorosok Szlovákiába jöjjenek. „Vannak köztük német állampolgárok és más tagállamokból is érkeznek. Az Európai Unió állampolgárairól van szó, nem tehetjük meg, hogy nem engedjük be őket. A szabad mozgás mindenkire vonatkozik” – nyomatékosította.


(startitup/RTVS/para)