A világ egyik legritkább gyémántját találták meg

A világ egyik legritkább gyémántját találták meg Botswanában. A 20,46 karátos kék gyémántot, amely az ország keleti részén lévő Orapa bányájából származik, az állami tulajdonú Okavango Diamond Company szerdán mutatta be. 

A Kék Okavango nevű ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. Egy ilyen lelet "egyedülálló", olyan ritka, "mint egy csillag felfedezése a Tejútrendszerben" - mondta Marcus ter Haar, a bányatársaság munkatársa. 

A "fantázia kék" kategóriába tartozó gyémántot még az idén eladásra kínálják. A cég közlése szerint a történelem során talált kék gyémántok között is a legjobb minőségűek között van a Kék Okavango. 

A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt. 

2016-ben a híres Oppenheimer Blue, a "drágakövek drágaköve" minden rekordot megdöntött genfi árverésekor: a különleges, 14,62 karátos, "élénk fantázia kék" kategóriájú gyémánt 56,8 millió svájci frankért kelt el.


MTI