A világ egyik legritkább szindrómájában szenvedő gyermekért futnak idén a Dögös Sprint résztvevői (VIDEÓ)

2022. május 16. - 13:18 | Régió

A mára hagyományosnak számító jótékonysági sporteseményre, a DGS Dögös Sprintre idén május 28-án kerül sor, a hagyományoknak megfelelően Gútán, a Vízimalom területén. Az esemény alapkövei továbbra is az egészséges életmód, a közösségi élmény és nem utolsósorban a jótékonykodás.

A világ egyik legritkább szindrómájában szenvedő gyermekért futnak idén a Dögös Sprint résztvevői (VIDEÓ)
Fotók: DGS Dögös Sprint

2014. május 31-én tartották az első sprintet, amit akkor és azóta is mindig a gútai Vizimalom területén rendeznek meg. Lényegében egy amatőr terepfutóversenyről van szó 3, 7 és 14 kilométeres szakaszokkal. Minden egyes nevező a regisztrációs díjával támogatja azt a személy, aki az aktuális verseny kiszemeltje. A megmozdulás a kezdetektől sikeres, még a pandémia sem volt elég erős ahhoz, hogy megakadályozza a jótékony sportolást. A résztvevők száma folyamatos emelkedést mutat, így a DGS Dögös Sprint a régió meghatározó eseményei közé nőtte ki magát, amelyre külföldről is sokan érkeznek.

Határ a csillagos ég

Mára odáig jutottak, hogy a futásnak nagykövetei is vannak, akik nemcsak népszerűsítik a rendezvényt, de természetesen a résztvevők találkozhatnak is velük, és ez ebben az évben sincs másképp. 2022-ben az első szlovák UFC mma harcos, Ľudovít Klein állt a DGS Dögös Sprint „élére”.

Mert segíteni jó

A DGS idei kedvezményezettje a négy és fél éves Martesik Filip, aki az úgynevezett angelman-szindrómával született, ami egy genetikai rendellenesség és súlyos fizikai és mentális visszamaradást okoz, azonban ha idejében felismerik, ahogy ez Filipnél is megtörtént, akkor annak ellenére, hogy a betegség gyógyíthatatlan, nagyban javítható a beteg állapota. A gyermek helyzetét külön nehezíti, hogy a szindrómának is több típusa van és ezek közül ő a legsúlyosabbat (uniparentalis dizomia) „kapta”, ami oly ritka, hogy szülei tudomása szerint Szlovákiában ő az egyetlen személy, akinél ezt kimutatták eddig.

Egy emberibb életért

Azonban a gyermek a sok nehézsége ellenére egy boldog kisember, aki speciális óvodába jár és imádja a társaságot, nyitott, érdeklődő személyiség, és tele van szeretettel, mindezt úgy, hogy csak segítséggel tud mozogni és nem beszél, hanem úgynevezett kommunikációs képeskártyákkal fejezi ki gondolatait, igényeit, érzéseit.

"Olykor már azt érezzük az édesanyjával, hogy ha tehetné, az egész világot magához ölelné, akkora szíve van, nyilván ezért is igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni érte, mi csak azt szeretnénk, ha a fiunk emberibb életet élhetne" – mondta Olivér, a gyermek édesapja.

Hazaért a futás

Eddig valamennyi futásnál a segítség volt az első számú szándék, ám idén, mint gútaiak is kihúzzák magunkat, mert Filip apukája, Olivér a városban nőtt fel és a települést tekinti otthonának, ráadásul Petra, a gyermek anyukája pedig komáromi.

"Sokfelé éltem már a világban, de minimum kéthavonta mindig visszatérek Gútára, legyek bárhol én itt érzem otthon magam, ide kötnek a rokonok, a barátok és számtalan élmény és emlék. Amikor legutóbb ott jártam, gyorsan végig is futottam a Dögös útvonalán" – tudatta Olivér.

A szervezők arra kérik az embereket, segítsenek, hogy támogatni tudják Filipet és a jövőben azoknak adhassanak, akiknek erre szükségük van!

Regisztrálni a futásra IDE kattintva lehet, az esemény Facebook-oldala pedig IDE kattintva elérhető.

A kisfiút az alábbi számlaszámon lehet támogatni: IBAN: SK53 7500 0000 0040 3002 0262, BIC: CEKOSKBX.

(parameter)