A világ első dohányzásmentes országa lehetett volna, végül a pénz közbeszólt

2023. november 27. - 15:10 | Külföld

Új-Zéland kormánya eltörli a világ első, a dohányzást generációk számára megtiltó törvényét,a kormány ugyanis ezzel próbálják ellensúlyozni az adócsökkentések miatt kieső bevételeket – írja a hvg a  Guardian nevű brit lapra hivatkozva.

A világ első dohányzásmentes országa lehetett volna, végül a pénz közbeszólt
Fotó: Pixabay/illusztráció

A új-zélandi kormány decemberben fogadta el a törvényt, amelynek értelmében többé nem vásárolhatnak dohányterméket azok, akik 2009-ben vagy azután születtek. A törvényt megszegőket akár 150 ezer új-zélandi dollár (kb 90 ezer euró) pénzbírsággal is sújthatják. A szabályozás keretében csökkentették volna a dohánytermékek maximálisan megengedett nikotintartalmát, és 2023 végéig hatezerről hatszázra csökkentették volna a dohányboltok számát. A jogszabály 2024 júliusától lett volna hatályos.

Végül az októberi választások közbeszóltak, ugyanis a munkáspárti kormányt váltó jobbközép National párt összeállt a a populista NZ First platformmal, illetve a klasszikus liberális, jobboldali ACT New Zeeland párttal, hogy kormányt tudjon alakítani. A koalíciós megállapodás egyik feltétele a populisták és az ACT részéről a dohánytörvény kukázása volt.

Nicola Willis pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy egymilliárd dolláros veszteséget jelentett az államháztartásnak a dohányzást tiltó törvény. Az új miniszterelnök, Christopher Luxon szerint pedig a tiltás hatására megjelent volna a a cigaretta feketepiaca és az ahhoz kapcsolódó bűnözés. Luxon ígéri, oktatással és más jogi lépésekkel fogják csökkenteni a dohányzók számát.

Willis szerint a dohánytermékekből származó jövedéki adó fogja kipótolni a koalíció adócsökkentési politikája okozta lyukakat a költségvetésben.

(hvg,Guardian)