A világ másik felén  kitört egy tenger alatti vulkán, 14 órával később már Szlovákiában is érezni lehetett

2022. január 16. - 12:02 | Tech

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szombaton kitört egy tenger alatti vulkán 17 ezer kilométerre Szlovákiától, Tonga közelében, és a meteorológiai szolgálat (SHMÚ) jelentése szerint két lökéshullám is elérte a térségünket.

A világ másik felén  kitört egy tenger alatti vulkán, 14 órával később már Szlovákiában is érezni lehetett
Facebook (SHMÚ)

Az első hullám szombaton este 19:15-kor bizseregtette meg a szlovákiai mérőállomás műszereit, méghozzá két órán keresztül. Ez azt jelenti, hogy a lökéshullámnak 14 óráig tartott, hogy "befusson" Szlovákiába. Hét órával később aztán, azaz vasárnap hajnali kettőkor a másik irányból is érkezett egy hullám, amit "vettek" a hazai műszerek.

A szombati vulkánkitörés szökőárhoz vezetett Tongán. A tűzhányó robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett.

Közben a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) vasárnap lefújta az elrendelt szökőárriadót, Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök azt közölte, hogy bár a kitörés jelentős anyagi károkat okozott az ország északi partvidékén, nem történt személyi sérülés. Amint a repülési viszonyok lehetővé teszik, Új-Zéland katonai repülőgépet küld a térségbe - tette hozzá az új-zélandi kormányfő, hozzátéve, hogy "kisebb tengermozgások" még várhatóak.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku'alofában. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől. A tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be. A cunami hatásait egyebek között Peruban is észlelték, ahol a parti őrség 23 embert mentett ki a part menti vizekből.

TASR/MTI


.