„A világ országainak többsége”

Széky János | 2023. március 29. - 13:17 | Vélemény

Február végén már írtam arról, mivel indokolja a magyar kormány az azonnali orosz-ukrán fegyverszünet, alias „béke” sürgetését, ahol a „béke” nem egyéb, mint fedőszó az ukrán kapitulációra, vagyis az orosz terület-, gyermek és vagyonrablás elfogadására, a Hágát érdemlő háborús és emberiesség elleni bűntettek annyiban hagyására.

„A világ országainak többsége”
Az Egyesült Nemzetek Szervezete székháza New York-ban - TASR

Kezdetben volt – pontosabban: miután egetverő stratégiai tévedésnek bizonyult Putyin terve a háromnapos „különleges műveletre”, a kijivi vezetés likvidálására és bábkormány beültetésére – az orosz hadsereg „aszimmetrikus fölényének” elve (Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, tavaly július).

Majd amikor az ukránok sikeres ellentámadást hajtottak végre, következett az az érvelés, hogy ezt a háborút „nem lehet megnyerni”, tehát a folytatása csak további véráldozathoz vezet. A vérontás pedig úgy előzhető meg, hogy felek mostantól nem lőnek egymásra.

Orbán itt gondosan megfeledkezett arról a világszerte hangsúlyozott feltételről, hogy az oroszok vonuljanak ki onnan, ahol semmi keresnivalójuk. Az „úgy kezdődött, hogy visszalőttek” már a nagyapám korában is szakállas poén volt. (És ugyan miféle tárgyalásokat kezdhetne a Putyin által egyetlen méltó ellenségnek kijelölt Amerika azzal az Oroszországgal, aminek külpolitikájában elválaszthatatlan a diplomácia és a megfélemlítés?.)

Amikor csodamód ez sem hatott, jött az az érv, hogy az oroszoknak atomjuk van, és annyira őrültek, hogy képesek használni, tehát a kedvükre kell tenni. Ezt a múltkor már elemeztem. Viszont ugyanazokban a napokban tűnt fel a magyar hatalmi beszédben egy roppant meggyőzőnek szánt tétel: „a világ országainak többsége” nem érti, hogy az európaiak mit hisztiznek, még a végén világháború lesz belőle.

Szijjártó külminiszter, akinek személyesen Lavrov tűzte a kebelére a vírustól rettegő Putyin kitüntetését, egész pontosan azt mondta: Európa és a transzatlanti térség „háborús pszichózisban” van, és ez a világ országai jelentős részének, a „globális többségnek” nem tetszik. Ugyanekkor Orbán: „A világ országainak többsége azt mondja, amit mi: legyen tűzszünet, ne eszkalálódjék, ne terjedjen tovább a háború.”

(1/6) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: