Világhírű lett Kočner! Amerikai minisztérium jelezte, undorodik tőle és az érdekeltségeitől

2019. december 10. - 18:31 | Belföld

Most már tényleg nemzetközi hírű lett a Kuciak-gyilkossággal is gyanúsított Marian Kočner: az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma kirakta a honlapjára, hogy a szlovák vállalkozó és a hozzá köthető néhány vállalat feketelistára kerül.

Világhírű lett Kočner! Amerikai minisztérium jelezte, undorodik tőle és az érdekeltségeitől
Fotó: tasr

Az úgynevezett Magnyitszkij-lista a minden lében kanál nagyvállalkozó személyével bővült ki, meg hat hozzá köthető szlovákiai céggel. Az érintett vállalatok a következőek:

Hotel Holding, S.R.O.;

International Investment Development Holding A.S.;

International Investment Hotels Holding A.S.;

Sprava a Inkaso Pohladavok, S.R.O.;

Sprava a Inkaso Zmeniek, S.R.O.;

Tranz-Tel, A.S.

Ez az intézkedés arra szolgál, hogy a listán szereplők ne használhassák az Egyesült Államok pénzügyi rendszereit vagy az amerikai pénzügyi forrásokat és ezzel ne zavarhassák meg a bírósági eljárás lefolytatását. Az intézkedés az Egyesült Államok pénzügyi rendszerét is védi az esetleg elkövethető visszaélésekkel szemben" – tájékoztatott Griffin Rozell, Amerika szlovákiai nagykövetségének szóvivője.

Az intézkedés az amerikai jogrend keretében zárolja és a hozzá köthető vállalkozások vagyonát vagy vagyonrészét. „Az amerikai állampolgároknak tilos üzleti kapcsolatot létesíteniük a listán szereplő személyekkel. Kočner és a hozzá közelálló személyek nem léphetnek az Amerikai Egyesült Államok területére. Ezekkel az intézkedésekkel fejezzük ki támogatásunkat az emberi jogok és a jogállamiság iránt, valamint azt, hogy támogatjuk szlovák partnereinket ebben a törekvésükben” - tette hozzá Rozell.

Az amerikai szankciós jogszabálynak nevet adó Szergej Magnyitszkij 2009-ben orosz börtönben halt meg az ott elszenvedett súlyos bántalmazások következtében. Az ügyvédet saját állítása szerint azért vetették börtönbe, mert leleplezett egy adócsalási ügyet, amelynek magas rangú orosz tisztségviselők voltak a részesei. Az Egyesült Államok 2012 óta egy Magnyitszkijről elnevezett törvény alapján hoz szankciókat az emberi jogok megsértésével gyanúsított orosz tisztségviselők ellen.

TASR/para