Világi: Két eurónál is drágább gázolaj és több európai országban áruhiány jöhet február 5-e után - de talán nálunk lesz elég nafta

2022. december 6. - 20:42 | Belföld

December 5-én életbe léptek az első uniós szankciók az orosz kőolajra, már csak vezetéken érkezhet az Európai Unióba, néhány kivétellel. Február 5-e a Slovnaft már nem szállíthat orosz olajból készült termékeket külföldre, Csehország kivételével, ezért a feldolgozott olaj mintegy 40 százalékát más, alternatív forrásból kell beszereznie. Emellett a kormány magas, 70 százalékos különadóval sújtaná a vállalatot. Ez együtt komoly problémákat okozhat. Világi Oszkárt, a Slovnaft vezérigazgatóját arról kérdeztük, hogy mi várható a hazai és uniós üzemanyagpiacon.

Világi: Két eurónál is drágább gázolaj és több európai országban áruhiány jöhet február 5-e után - de talán nálunk lesz elég nafta
Fotó: TASR

Az első komoly szankció már tegnap életbe lépett, de nagyobb hatással lesz a régió piacára, hogy február 5-től a Slovnaft nem exportálhat külföldre orosz kőolajból készült benzint, gázolajat. Milyen hatással lesz ez az üzemanyagpiacra?

Február 5-től csak Csehországba tudunk exportálni, ez hatással lesz a hagyományos piacainkra. Ide tartozik még Lengyelország, Ausztria is, vagyis a környező országok. Az orosz olajra kivetett szankciók korlátozni fognak bennünket, az olaj egy részét alternatív forrásokból kell fedeznünk, hogy továbbra is exportálni tudjunk. Ez jóval nagyobb költségekkel jár majd. Egy tankhajó kőolaj feldolgozása 15 millió dollár pluszköltséget jelent, és még nincs megállapodásunk a horvátokkal az Adria vezetéken való szállításról. A jövő év nehéz lesz, ha a Barátság kőolajvezeték legalább részben működni fog, akkor bízunk benne, hogy sikerülni fog ezt a piacot ellátni üzemanyaggal.

Az Adria vezetéken keresztül megfelelő mennyiségű kőolajhoz tudnak jutni?

A vezeték szűk keresztmetszete Horvátországban van, a kapacitása egymillió tonna havonta, mintegy 11 millió tonna évente, ha a leállásokat, karbantartást is vesszük.

Ahhoz, hogy a MOL százhalombattai finomítója és a Slovnaft is működni tudjon, abban az esetben is, ha a Barátság leáll, évente legalább 14 millió tonna kőolajra van szükség.

És akkor még Csehországba nem jutott olaj, oda további 5 millió tonna kellene. Most kezdtünk tárgyalni a horvát féllel, a Janaf céggel a szállításról, de ők mintegy 7-szer magasabb árat kérnek, mint az átlagos európai ár. Ez is növelni fogja a költségeinket. Februártól havi 2 tankhajó kőolajra lesz szükség, amihez biztosítani kell a logisztikai hátteret is.

Magyarországon már most is komoly hiány van üzemanyagból. Ön szerint ennek mi az oka?

Ha leáll az import, akkor problémák vannak. Magyarország a szükséges mennyiség 30 százalékát importálta, és ráadásul a magyar finomító karbantartás miatt leállt. Most indul a gyártás, így a kapacitásának jelenleg csak 50 százalékán működik.

Az importhiány és a finomító leállása okozta, hogy mintegy 300 kúton most nincs benzin vagy csak korlátozott mennyiségben. Ez mutatja, hogy a piac hogyan fog működni február 5-e után.

A szolidaritás megszűnik, ha mindenkinek problémái lesznek a hazai ellátással.

Miért csökkent az import Magyarországon?

Az ársapka hatására nem éri meg Magyarországra üzemanyagot szállítani, mert máshol sokkal jobb áron el tudják adni. Ez a piac.

Mi várható tehát február 5-e után? Lesz üzemanyaghiány nálunk is?

Az ellátással problémák lesznek. Úgy gondolom, hogy Szlovákia ellátását meg tudjuk oldani, de gondok lesznek Ausztriában és Lengyelországban. 2023. december 5-e után pedig Csehországban is komoly gondot okoz majd az ellátás, ha oda sem fogunk tudni szállítani.

Mint mondtam, Magyarországon két okra vezethető vissza az áruhiány: az egyik az ársapka, a másik pedig, hogy leállt a százhalombattai finomító. Ez előfordulhat nálunk is.

Ha egyetlen forrásra, a Slovnaftra támaszkodunk, akkor minden műszaki probléma, ami a Slovnaftban előfordul, komoly hatással lesz a hazai piacra. De ugyanúgy: ha műszaki probléma lesz az Adria vezetéken, annak is hatása lesz a szlovák piacra, mert havonta két tankhajó olajat el kell juttatnunk Szlovákiába.

Milyen árak várhatók?

Az alternatív olaj ára, amit be tudtunk szerezni, jóval magasabb volt, mint amit most kapunk. A feldolgozás költségei is sokkal magasabbak, tehát nagy nyomás lesz az árakra. Ehhez még társul, hogy áruhiány lesz, nem lehet gázolajat sem vásárolni Oroszországból. Jelenleg Európában minden 10. liter, amit eladnak, Oroszországból származik.

Lehet két euró is az ár?

Én más árakat is láttam, ennél még magasabb is lehet. Az európai fogyasztás egytizede, ami most kiesik, hatalmas mennyiség.

Hiány lesz, igaz, nem mindenhol egyformán Európában. Szlovákiában talán lesz elég nafta, de lesznek országok, ahol hiány lesz belőle.

A kormány 70 százalékos különadót vetne ki a Slovnaftra, mert használhatja az olcsóbb orosz kőolajat. Ezt elfogadhatónak találja?

A 70 százalékos kulcs szerintem magas, az Európai Unió minimálisan 33 százalékot javasol azzal, hogy a kulcs legyen arányos és igazságos. Szerintem ennek a kétszerese nem arányos és nem is igazságos.

Ráadásul a 70 százalék nem is a tényleges kulcs, a valós az 91 százalék, mert a javaslat szerint a 70 százalékos kulcsot nem lehet levonni az adóalapból, vagyis még további 21 százalékot is ki kell fizetni.

Vagyis a Slovnaftnak 91 százalékos adót kellene fizetnie. Ez több százmillió eurós tételt jelent.

Milyen hatása lenne ennek a Slovnaftra?

A Slovnaft befektetési nyomás alatt van az orosz olajembargó miatt, vagyis átalakításokra van szükségünk, hogy el tudjuk látni üzemanyaggal a szomszédos országokat is. A befektetésekhez nyereségre van szükségünk, azzal számoltunk, hogy abból tudjuk fedezni a befektetéseket. Ha azonban a nyereséget elviszi a kormány, akkor nem marad a befektetések megvalósítására.

Milyen kulcsot tartana igazságosnak?

Az Európai Bizottság minimális 33 százalékot szabott meg, az unió más tagállamai 33-40 százalékos kulcsban gondolkodnak. Mi készek vagyunk kötelezni is magunkat a befektetések megvalósítására, alacsonyabb adókulcs elfogadása esetén.

Lajos P. János