Világi: óriási gondok lesznek az üzemanyag-ellátással, de halálos csókról nincsen szó

2022. június 7. - 13:48 | Belföld

Egyesek a szlovák kőolaj-finomító iparnak adott „halálos csóknak” titulálták az EU Oroszországgal szembeni legújabb szankciók elfogadását, de a Slovnaft igazgazótanácsának elnöke visszafogottabban nyilatkozik erről. Azt mondja, az üzletág „új korszaka” köszöntött be.

Világi: óriási gondok lesznek az üzemanyag-ellátással, de halálos csókról nincsen szó
Illusztráció

A Hospodárske novinynak adott interjút Világi Oszkár, ahol a vállalatvezető kifejtette, az Európai Unió hatodik szankciós csomagját nem nevezné halálos csóknak, mert nagyszerű harcosokból áll a csapata, de egy új korszak következik, amelyben másként kell gondolkodni és tervezni a jövőt.

Világiék az EU-s csúcstalálkozó szankciós témájával összefüggésben jelezték, hogy 3 évre lenne szükségük, hogy átállhassanak az orosztól eltérő olaj feldolgozására. De aztán

kiderült, hogy a Druzsba vezetéken szabadon érkezhet az olaj, azonban az abból készített termékek reexportja tilos lesz.

Az EU vezetői tehát megállapodtak az olaj és olajtermékek újrakivitelére vonatkozó szankciók bevezetéséről, azzal a kitétellel, hogy a szlovák finomító 8 hónapon keresztül, azaz 2023. február 4-ig korlátozás nélkül exportálhat olajtermékeket az uniós országokba. Ekkor lép életbe az a korlátozás, amely azt teszi lehetővé, hogy a Slovnaft a hazai piacon kívül egyedül még Csehországba szállíthasson termékeket, azt is még további 10 hónapon keresztül, azaz 2023 végéig.

Pár napja, június elseje után derült ki, hogy milyen termékekre vonatkozna az embargó. Az erről szóló dokumentum első számú melléklete rögzíti, hogy a kőolaj és kőolajtermékek feldolgozásának és kivitelének tilalma a benzin, a bitumen és a gázolaj vámkategóriájába tartozó árukra vonatkozik - erősítette meg Világi a HNtelevízia műsorában.

A vonatkozó európai irányelv első elemzéseinek eredményei azonban a Slovnaft számára kedvezőtlenek.

Világi szerint nincs olyan technológiai megoldás, amelyben a finomító egyszerre tudná teljes mértékben ellátni a szlovák piacot gázolajjal és benzinnel. Ugyanis ha a cég a benzingyártásra koncentrálna, nem tudna elegendő gázolajat előállítani. Másrészt amennyiben a dízelgyártásra összpontosítana, olyan benzint is produkálna, amit nem tudna elhelyezni a külpiacon.

Ennek eredményeként 8 plusz 10 hónap elteltével a finomítónak arra kell felkészülnie, hogy nem orosz nyersanyagot kell feldolgoznia. „Arra nem tudok válaszolni, hogy milyen arányban, miképpen és ehhez milyen beruházásokat kell megvalósítanunk, mert először ezt ki kell számolni, majd meg kell tervezni” – szögezte le Világi a BlackJackonomix adásában.

A finomítónak tehát olyan technológiába kell beruháznia, amelyik lehetővé teszi, hogy feldolgozhassák az Adria vezetéken keresztül érkező nem orosz olajat. Itt azonban még sok a változó, hiszen nem tudni, hogy például a szintén orosz olajat használó Magyarország vagy Csehország miként reagál a helyzetre.

Lengyelországban hiányzik az üzemanyag 30 százaléka, és Csehországban a finomítói kapacitás is mintegy 30 százalékkal alacsonyabb a tényleges fogyasztásnál, ráadásul Ausztriában is hasonló a helyzet. Emiatt

Világi úgy látja, a régiónkból hiányozni fog egy teljes finomító normális működése. A piacok instabilak lesznek, és óriási gondok akadnak majd az üzemanyag-ellátással – jósolja a szakember.

Alternatív útvonalon, például Németországból nem oldható meg gázolajellátás, mert az ottani piac is rá van utalva az ottani készletekre, ráadásul a jelenlegi vasúti logisztika sem tenné ezt lehetővé.

A pozsonyi társaság irányítóját zavarja, hogy a sajtóban a finomító működését nem ismerő emberek marasztalják el a Slovnaftot, másrészt meg az óriáscéget abba a pozícióba akarják tolni, hogy aztán az legyen a felelős, ha probléma adódna. De a helyzet az, hogy a már említett

8 plusz 10 hónap elteltével a társaság nem működhet teljes fordulatszámmal, tehát kevesebb terméket állítanak majd elő.

A baj az, hogy a kőolaj-finomítót nem lehet csak úgy kikapcsolni, leállítani. "A finomító nem olyan, mint egy autó, amit beindít az ember, majd leállítja a motort, hanem folyamatos gyártásra van beállítva".

Világi az árkilátásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy az exporttilalom miatt egyre kevesebbet tudnak majd termelni és azt is egyre kisebb hatékonysággal. Az eredményességet az is csökkenti, hogy Szlovákiának tengerparttal nem rendelkező országként kell importálnia a kőolajat, aminek az árát a szállítás logisztikai költségei befolyásolják. „Összeurópai kontextusban problémát okoz majd a magas gázolajár, és ez kihat a mindennapokra” – jósolta Világi.

A Slovnaft vezetője azt feltételezi, hogy három év után a cég működése visszatér a régi kerékvágásba, és a termelés eléri a kapacitásának 90-95 százalékát, és csak ezután fogják látni, mennyire sikerült teljesíteni a feladatot.

Világi Oszkár szerint azonban még az Ukrajnában dúló orosz háború gyors befejezése sem fordítaná vissza a jelenlegi szankciókat, hiszen abba minden EU-tagországnak bele kellene egyeznie. Ezért úgy véli, a Moszkva elleni embargó nagyon sokáig lesz érvényben.

(hnonline/para)