Világi: Szlovákiában lesz elég üzemanyag, de Magyarországon és Ausztriában már most is ellátási gondok vannak

2022. június 17. - 17:59 | Belföld

Most és a jövőben is biztosított Szlovákia üzemanyag-ellátása, állítja Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója, a térségben, így Magyarországon és Ausztriában azonban ellátási gondok lehetnek. A Slovnaft jövőre már nem csak orosz kőolajat fog feldolgozni, a nem orosz olaj szállítása az Adria vezetéken keresztül megoldható. A Slovnaft problémáját ugyan hosszú távon nem oldja meg teljesen, hogy a Barátság kőolajvezetéken továbbra is vehet orosz kőolajat, mert a megtermelt üzemanyag-felesleget csak korlátozott ideig exportálhatja, de jelentősen megkönnyíti a helyzetet. Segíti a Slovnaft kőolajellátását az is, hogy a MOL százhalombattai kőolaj-finomítóját továbbra is „etethetik” orosz kőolajjal.

Világi: Szlovákiában lesz elég üzemanyag, de Magyarországon és Ausztriában már most is ellátási gondok vannak
Fotó: Paraméter

Nem okoz majd akkora gondot a Slovnaftnak az orosz kőolajra kivetett európai uniós embargó, mint ahogy kezdetben tűnt, a cég a jövőben is biztosítani tudja Szlovákia üzemanyag-ellátását. Az üzemanyag-exporthoz azonban nem orosz olajat is fel kell dolgoznia, a szankciók alapján ugyanis a tisztán orosz olajból készített üzemanyagot csak 8 hónapig exportálhatja szabadon, illetve további 10 hónapig Csehországba. Saját, szlovákiai felhasználásra ugyanakkor a jelenlegi feltételek mellett korlátlan ideig használhat orosz kőolajat.

„Szlovákiában lesz elég üzemanyag, a térségben viszont már rosszabb a helyzet. Komoly ellátási problémák vannak Magyarországon és Ausztriában is. A világ megváltozott, Szlovákiának is arra kell figyelnie, hogy önellátó legyen, hogy minden igényt ki tudjunk elégíteni” – mondta a Paraméternek Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója.

Kell a kőolajkeverék

A Slovnaft úgy értelmezi a szankciókat, hogy ahány százalékban nem orosz kőolajat használ, annyi százalékát szabadon exportálhatja termelésének. Világi Oszkár vezérigazgató szerint a szlovákiai fogyasztás mintegy 60 százalékát teszi ki a Slovnaft maximális termelési mennyiségének, a minimális technológiai szint pedig mintegy 70 százalék, ezért legalább 14 százalék nem orosz kőolajat is fel kell dolgozniuk.

„A szlovák piac ellátásához a Slovnaftnak elég lenne 60 százalékos kapacitással működnie, a technológiai minimum ennél magasabb. Muszáj több üzemanyagot, benzint vagy gázolajat gyártani, a különbözetet pedig külföldön kell értékesíteni, ehhez viszont bizonyos mennyiségű nem orosz kőolajat is venni kell – mondta a Paraméternek Világi.

– Ezt azonban 18 hónap után kell majd elérni, mert az első nyolc hónapot követően Csehországba még 10 hónapig tudunk exportálni.”

300 millió euró, de ki fizeti?

Richard Sulík gazdasági miniszter a napokban arról beszélt, hogy a Slovnaft teljes, nem orosz kőolaj feldolgozására való átállítása legalább 300 millió eurós befektetést igényel, amit mintegy négy év alatt lehet megvalósítani. Világi korábban még 190 milliós befektetésről beszélt a Paraméternek, de most nem cáfolta a 300 milliót. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy az összeget a Slovnaftnak (esetleg a MOL) kell-e állnia, vagy pedig az állam, illetve az Európai Unió támogatásából fogják megvalósítani. „Azt még nem tudjuk, hogy ezt milyen forrásból finanszírozzuk, erről még tárgyalunk” – jelentette ki Világi.

Az Adria kapacitása így már megfelelő lesz

A nem orosz kőolaj Szlovákiába való szállítása jelenleg megoldottnak látszik, a szankciók jelenlegi feltételei mellett az Adria kőolajvezeték kapacitása elég lesz a Slovnaftnak. A MOL százhalombattai finomítója ugyanis nem fogja azt igénybe venni, mivel ott továbbra is orosz kőolajat fognak feldolgozni. A kőolaj-embargó alól Magyarország is Szlovákiával azonos feltételek mellett kapott felmentést, de a magyarországi üzemanyagigény a százhalombattai finomító teljes kapacitását leköti.

„Az Adria kapacitása felszabadult azáltal, hogy Százhalombatta továbbra is vehet orosz kőolajat. Ezért kisebb mennyiséget kell szállítani az Adria vezetéken. A magyar kormánynak köszönhetően ez a két ország el tudja látni magát kőolajjal, így most nagyobb a szabadságunk. A nem orosz kőolajat fel tudjuk hozni az Adria vezetéken keresztül” – mondta Világi.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a nem orosz nyersolajat hol fogják megvenni. Az Adria vezeték a horvátországi Omišalj kikötőjéből indul, ahová tankerekkel bárhonnét szállítható kőolaj. Magyarországon keresztül vezet Szlovákiába.

Kőolaj lesz, most az üzemanyag a probléma

Térségünkben jelenleg a legnagyobb problémát az osztrák ÖMV schwechati finomítójának leállása okozza. A cég a rendszeres karbantartást végezte a termelésének 90 százalékát adó kőolajlepárlón, a műszaki próba során azonban robbanás történt, és jelenleg azt sem lehet tudni, hogy a berendezést mikor lehet megjavítani. Az osztrák kormány a stratégiai tartalékokat szabadította fel. Volt egy kisebb baleset miatti leállás a MOL százhalombattai finomítójában is, de ott a hibát már elhárították. Világi azt megjósolni sem merte, hogy a kevert, orosz és nem orosz kőolaj feldolgozásának hatására mennyit emelkedik majd az üzemanyagok ára.

„Olcsóbb biztosan nem lesz” – válaszolta a Paraméter kérdésére.

- lpj -