A világörökség része lett a 470 éves brüsszeli körmenet

2019. december 15. - 17:06 | Kultúra

Felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára az Ommegang (körmenet) felvonulás, amelyet először V. Károly német-római császár, spanyol király és Németalföld uralkodó hercege, valamint fia, II. Fülöp tiszteletére 470 évvel ezelőtt rendeztek meg Brüsszel belvárosában.

A világörökség része lett a 470 éves brüsszeli körmenet
AP Photo

A belga sajtó vasárnapi tájékoztatása szerint az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének a szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó, Bogotában ülésező kormányközi bizottsága döntött arról, hogy a flamandul Ommegangnak nevezett felvonulást felveszi listájára.

V. Károly 1549-ben érkezett Brüsszelbe, hogy bemutassa fiát, aki II. Fülöp néven szintén Németalföld hercege lett, valamint követte a spanyol trónon. Brüsszel polgármestere és nemessége egyházi mintára közel ezerötszáz fős ünnepi körmenetet rendezett, amely körbejárta a frissen elkészült Sablon-templomot, majd a belváros legszebb utcáin végigkanyarogva a főtéren fejeződött be.

A felvonulást hosszabb-rövidebb kihagyásokkal minden július elején megismétlik.

Brüsszel városvezetése két és fél évvel ezelőtt kérvényezte, hogy az esemény a világörökség részévé váljon. Véleményük szerint a felvonulás a város és lakosai gyökereire emlékeztet, továbbá hozzájárul a régió, valamint a város, mint az ország és Európa fővárosa identitásának erősítéséhez.

A hétfőn kezdődött és szombaton zárult ülésén az UNESCO illetékes testülete 40 tétellel bővítette a szellemi kulturális örökség listáját.

MTI