Világörökségnek jelöltek két európai nemzet példás együttélését

2019. február 5. - 21:07 | Külföld

A dán kormány a békés együttélés követendő példájaként a szellemi világörökség UNESCO-féle listájára jelölné a dánok és a németek példás együttélését a két ország határtérségében - jelentette be kedden Mette Bock kulturális miniszter.

Világörökségnek jelöltek két európai nemzet példás együttélését
wikipédia

A kezdeményezésről jövőre döntenek, a dán-német határ kijelölésének 100. évfordulóján. A dán-német együttélés a határtérségben példamutató mintája annak, hogyan lehet megvalósítani többség és kisebbség békés együttélését a határ két oldalán, és mindezt háborúk és konfliktusok jellemezte történelem után. Ha körülnézünk a világban, ez egészen egyedülálló - mondta a miniszter.

Schleswig-Holstein német tartomány miniszterelnök, Daniel Günther "nagyszerű eredménynek" nevezte, hogy nemzetközi listára jelölik a többség és kisebbség együttélésének térségbeli modelljét. A dániai németek és a németországi dánok szervezete a múlt év elején indítványozta mindkét országban a dán-német határtérségben megvalósuló együttélés szellemi kulturális örökségként való elismertetését. Németország és Dánia "a német-dán kulturális barátság évének" nyilvánította 2020-at.

MTI

Címkék: Világörökség