"Világos, hogy elegendő szavazat van a kormány megbuktatásához" – Grendel felhívást intézett az SaS-hez

2022. december 13. - 10:40 | Belföld

Krošlák és Borguľa bejelentése után világos, hogy elegendő szavazat van a kormány megbuktatásához – jelentette ki Grendel Gábor (OĽaNO), a parlament alelnöke, és ismételten felhívással fordult az SaS képviselőihez.

"Világos, hogy elegendő szavazat van a kormány megbuktatásához" – Grendel felhívást intézett az SaS-hez
Fotó: TASR - Martin Baumann

„Ha a bizalmatlansági indítvány benyújtásakor azt hitték, hogy 'úgysem bukik a kormány', és ez csak egy 'teszt' lesz, hogy megvan-e a kormány parlamenti többsége, akkor Borguľa és Krošlák bejelentése után már biztosak lehetnek benne, hogy a kormány bukik, és ez nem csupán egy teszt. Ha az önök szavazataival bukik meg a kormány, azt kockáztatják, hogy az SaS szavazói ezt nem bocsátják meg”

– jelentette ki Grendel, és a Radičová-kormány bukására emlékeztetett.

„Ha az SaS szavazói nem bocsátják meg önöknek, hogy Ficóval, Pellegrinivel, Mazurekkel, Borguľával és Krošlákkal közösen buktatják meg ezt a kormányt, óriási lesz a kockázat, hogy a következő választáson több százezer szavazat veszik el, az önök választóinak szavazatai, amelyekre egy Nyugat-barát, korrupcióellenes kormány létrehozásához lenne szükség. Ne tegyék ezt” – jelentette ki Grendel.

Mint ismert, Ján Krošlák (Sme rodina) kedden reggel bejelentette, hogy a kormány visszahívását fogja támogatni a bizalmatlansági indítványról szóló szavazáson. Azt állítja, hogy Heger-kormány sosem létezett, valójában Igor Matovič, az OĽaNO elnöke a miniszterelnök. Azt is bejelentette, hogy kilép a Sme rodina frakciójából. Martin Borguľa szintén közölte, hogy távozik a Sme rodina frakciójából és megerősítette, hogy a kormány bukására fog szavazni.

„Nem a maffia visszatérésére és nem a demokrácia felszámolására fogok szavazni, hanem egy olyan szekta távozására, amely káoszt és terrort okozott az országban” – írta a közösségi hálón Krošlák. Hozzátette, Matovič és az alkalmatlan emberei irányítják az országot és menniük kell. „Mivel a véleményem nem egyezik a Sme rodina véleményével, kilépek a frakcióból, bár a tagjait nagyra tartom és tisztelem a véleményüket” – tette hozzá Krošlák.

Borguľa szintén úgy döntött, hogy a szavazás előtt kilép a frakcióból. Már korábban közölte, a kormány leváltására fog szavazni, ha Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter marad. Borguľa a közösségi hálón azt is kijelentette, nem csábítják más parlamenti frakcióba, és ő sem keresi, melyikbe léphetne át.

Slavěna Vorobelová független képviselő is kijelentette, a kormány bukása mellett fog szavazni, ami ezáltal már egyre valószínűbb.


(TASR)