Világpremier a Dunán: a 4. század óta nem csináltak ilyet, most a világörökségre hajtanak

2020. augusztus 14. - 13:16 | Külföld

A 4. század óta első ízben újra római folyami hajót láthatnak a Dunán 2022-ben a Duna-parti városok lakói - közölte pénteken a kremsi Donau (Duna) Egyetem, bejelentve egy uniós támogatást élvező nemzetközi kutatási projektet.

Világpremier a Dunán: a 4. század óta nem csináltak ilyet, most a világörökségre hajtanak
wikipédia

Az egykori római folyami hajók mását a Living Danube Limes elnevezésű, 3,2 millió euró európai uniós támogatást élvező projekt keretében építik meg. A hajó és korabeli viseletű személyzete fogja népszerűsíteni a Duna menti városokban a projektet, amelynek keretében az egykori Római Birodalom térségbeli határa, a dunai limes kutatását mélyítik el. A projektben 10 Duna menti ország 19 egyeteme, közintézménye, illetve vállalata vesz részt. A közlemény szerint az új projekt célja betölteni a limeskutatásban még meglévő réseket.

A római stílusú folyami hajót, amely az egyetem szerint "világpremier" lesz a maga nemében, a korabeli módszerekkel és eszközökkel fogják megépíteni. A hajó 2022 második felétől horgonyoz különböző Duna parti városokban egy új látványosságként - közölte az egyetem.

Az egyetem szerint a projekt egy további célja újabb kísérletet tenni a Duna menti határerődrendszer világörökségként való elismertetésére. A limes németországi, ausztriai, szlovákiai és magyarországi szakaszának elismertetésére tett kezdeményezés tavaly elbukott, az újabb kísérletbe már a folyam és az erődök alkotta ókori határzár teljes hajdani vonalát bevonják, beleértve a horvátországi, szerbiai, bulgáriai és romániai szakaszt is.

MTI