Villamosművek - A szlovák gazdasági miniszter a cseh befektető felé hajlik, amely nyomás alá helyezné az Enelt

2015. szeptember 14. - 13:58 | Belföld

Vazil Hudák szlovák gazdasági miniszter szerint legalábbis így gondolja.

Villamosművek - A szlovák gazdasági miniszter a cseh befektető felé hajlik, amely nyomás alá helyezné az Enelt
Fotó: TASR

A Szlovák Villamosművek többségi tulajdonosa, az olasz Enel tulajdonrészének eladásáról tárgyal a cseh EPH vállalattal (Energetický a průmyslový holding). A szlovák gazdasági miniszter úgy látja, hogy amennyiben a csehek belépnének a villamosművekbe, azzal kellő nyomást gyakorolhatnának az olaszokra, hogy mielőbb befejezzék a mohi atomerőművet. Ez ugyanis még az ő kötelességük.

"Még ha erről korai is beszélni, úgy látom, hogy egy olyan partnerről van szó, amellyel nagyobb nyomás alá helyezhetjük az Enelt" - fogalmazott Hudák a cseh Hospodářske noviny-nek adott interjújában.

Leszögezte, hogy a szlovák kormány elégedetlen a mohi atomerőmű körüli jelenlegi helyzettel. "Kormányként nyugtalanít ez bennünket, de az építkezés feletti irányítás az Enel hatáskörébe tartozik" - jelentette ki. Elárulta, hogy tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogyan lehetne meggyorsítani a munkálatokat, e téren pedig szóba került a Škoda JS társaság is.

A Jaguar Land Rover beruházása kapcsán kifejtette, hogy ugyan még száz százalékosan nincs lezárva a folyamat, a beruházási szerződést már megköthetik szeptemberben. Ennek részét képezi majd az állami segítség mértéke is, amelyet Brüsszelben is megvizsgálnak. A pontos összeget azonban még nem konkretizálták.

TASR/para