Viola Macáková halálát még mindig nem gyilkosságként vizsgálják

2020. február 10. - 08:45 | Régió

Az elmúlt évek egyik legtitokzatosabb szlovákiai bűntényéről a rendőrség továbbra is hallgat, és ennek köze lehet ahhoz, hogy egy tapodtat sem haladt előre a nyomozás.

Viola Macáková halálát még mindig nem gyilkosságként vizsgálják
A helyszín, ahol megtalálták - Archív felvétel

A 34 éves Viola Macáková mozdulatlan testét november 11-én reggel kilenckor találták meg a pozsonyi kikötő bekerített területén. Az egyik, szénmozgatásra szolgáló daru alatt feküdt. A kikötő területe ugyan be van kerítve, de annak bizonyos pontjain be lehet jutni.

Viola a megtalálásakor egy miniszoknyát, kardigánt és mellényt viselt, a harisnyája szét volt tépve. Kabát nem volt rajta, és az iratai sem voltak nála.

A kihívott mentők megállapították, hogy a nő még él, csak meglehetősen lehűlt a teste és eszméletlen. Berakták a mentőbe, majd megpróbálták fokozatosan melegíteni és ezzel egyidejűleg az életfunkcióit is helyreállítani, de nem sokkal később leállt a szíve és már nem tudták megmenteni az életét.

Az igazságügyi orvosszakértő nem tudta kizárni az idegenkezűséget, de megerősíteni sem. Az ügyet bonyolítja, hogy amikor a rendőrök vizsgálódni kezdtek, a nő holtteste nem ott volt ahol megtalálták, értelemszerűen ugyanis a mentősöknek el kellett mozdítaniuk, míg még élt.

A szakértők átvizsgálták a nő ruházatát is, amelyen a Tvnoviny információi szerint egy idegen DNS maradványait találták meg. Annak megállapítása, hogy a DNS kitől származik, összehasonlító vizsgálatokra van szükség. A nyomra olyan helyen bukkantak, amely nem feltétlenül van összefüggésben a halálával.

A rendőrség az esetről csak több mint egy héttel később informált, hallgatásukat pedig a nyomozati taktikával indokolták, miszerint szerették volna behozni az elkövető előnyét.

Mivel számos kétely merül fel az elsődleges nyomozati műveletek végrehajtása kapcsán, a pozsonyi rendőrség igazgatója, Adrian Pavlík vizsgálatot rendelt el, ami azonban azóta sem ért véget.

Időközben több tucatnyi tanút hallgattak ki, házkutatásokat tartottak, szakértőket vontak be, valamint külföldi segítséget is kértek. Hasonlóképp a Kuciak-gyilkossághoz ez ügyben is éltek annak lehetőségével, hogy kiderítsék, a kritikus időpontban kiknek a mobiltelefonja volt bemérhető a kérdéses helyszín közelében. Emellett számítógépes adatokat és kamerafelvételeket is elemeztek. Ezek eredményeiről azonban eleddig nem nyilatkoztak.

Ennélfogva konkrét gyanúsítottjuk sincs - mint azt a SME.sk érdeklődésére megerősítette Veronika Slamková kerületi szóvivő.

Az első információk szerint a nő testének különböző pontjain voltak sérülések, egyelőre azonban nem gyilkosságként, hanem emberölésként vizsgálják az ügyet. Noha mindkét esetben másvalaki által okozott halálesetről van szó, az emberölés nem feltételezi a szándékot, míg a gyilkosság igen. Előbbi esetében héttől tíz évig, míg utóbbinál 15-től 25 évig vagy életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható.

A SME információi szerint a rendőrség szerint nem biztos, hogy Violát meg akarták ölni, viszont amikor az elkövető látta, hogy baj van, és meghalhat, megpróbált megszabadulni a testétől. Elképzelhető, hogy azt sem tudta, hogy még él.

(SME)