Virágoznak az erotikus tartalmú zsarolások Szlovákiában – így verik át az áldozatokat

2020. január 26. - 11:18 | Belföld

Az erotikus tartalmú kommunikációk gyakran zsarolásokba torkollnak, az efféle bűncselekmény pedig Szlovákiában sem szokatlan – tavaly csak a Nyitrai kerületben több ezer eurót csaltak ki ilyen módon emberektől.

Renáta Čuháková rendőrségi szóvivő szerint a leggyakoribb eset az, hogy a bűnözők chaten kapcsolatba lépnek áldozatukkal, majd egy rövid írogatás után erotikus videobeszélgetést kezdeményeznek.

Miután a mit sem sejtő személy felfedi intim testrészeit a kamera előtt, a másik fél rögzíti a felvételt, majd megzsarolja áldozatát, hogy ha nem fizet, akkor a pikáns felvételt megosztja az interneten, illetve elküldi az áldozat barátainak, családjának.

A másik esetben a csalók hirdetést adnak fel a közösségi hálón, vagy véletlenszerűen kapcsolatba lépnek valakivel. Az erotikus kommunikációt követően áldozatukat arra ösztönzik, hogy készítsenek fotót az intim testrészeikről és küldjék el egy telefonszámra.

Miután ez megtörtént, érkezik egy telefonhívás, amelyben a csalók szülőként mutatkoznak be, és azt állítják, hogy az áldozat a gyereke telefonjára küldte el a pikáns fotót, ezért értesíti a rendőrséget.

A csalók azzal fenyegetőzhetnek, hogy a fotót átadják a rendőrségnek vagy felteszik az internetre. Megoldásként azt ajánlják fel, hogy ha az áldozat fizet, akkor hallgatnak. A csalók általában 3 és 30 ezer euró közötti összeget kérnek.

Az áldozat ezt követően egy olyan bankszámlára küldi el a pénzt, amelyet csak nagyon nehezen lehet lenyomozni.

A szóvivő szerint különféle életkorú és társadalmi osztályú személyek estek már áldozatul az effajta csalásnak, köztük hétköznapi alkalmazottak, vállalkozók, papok, politikusok és ismert személyek is.


noviny.sk/para