Virtuálisan járhatják be a látogatók a világhírű lascaux-i barlangot

2021. június 25. - 14:39 | Kultúra

A VR (virtuális valóság)-technológia révén járhatják be az érdeklődők a franciaországi lascaux-i barlangot, amelyet csaknem hat évtizeddel ezelőtt zártak le a látogatók előtt.

Virtuálisan járhatják be a látogatók a világhírű lascaux-i barlangot

A turisták július 8-tól hatfős csoportokban, VR-szemüveget viselve fedezhetik fel egy párizsi épületben a 235 méter hosszú, az "őstörténet Sixtus-kápolnájaként" emlegetett barlangrendszert.

Muriel Mauriac, a lascaux-i barlang illetékese szerint a 45 perces túra két olyan szekciót is magában foglal, amelyet korábban nem láthatott a nagyközönség. Hozzátette: "senki nem férhetett hozzájuk, mert nagyon szűk átjárókon lehet csak megközelíteni őket".

A falain állatfestményekkel, emberi figurákkal és absztrakt jelekkel díszített lascaux-i barlangot négy kamasz fedezte fel 1940. szeptember 12-én a délnyugat-franciaországi Dordogne-ban fekvő Montignac falu fölötti domboldalon.

Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 17 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel.

1963 óta távol tartják a turistákat a barlangtól, mivel az általuk kilélegzett szén-dioxid károsítja a falfestményeket, felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját.

1983-ban nyílt meg a barlang első másolata, a Lascaux 2, amely a barlangi falfestményeket mutatja be. A Lascaux 3 egy vándorkiállítás a barlangrendszerről, a 4. másolat a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta.

MTI