Vírustagadó férfi lőtt agyon egy 20 éves benzinkutast Németországban, amiért figyelmeztette, hogy maszkot kell viselni 

2021. szeptember 22. - 15:08 | Külföld

Egyre erőszakosabban lépnek fel és még tovább radikalizálódhatnak a koronavírustagadók Németországban a rendőrség szerint.

Vírustagadó férfi lőtt agyon egy 20 éves benzinkutast Németországban, amiért figyelmeztette, hogy maszkot kell viselni 
Fotó: AP

Egy 49 éves férfi a Rajna-vidék-Pfalz tartományi Idar-Obersteinben szombat este egy benzinkúton lelőtte a töltőállomás 20 éves pénztárosát, amiért felhívta a figyelmét arra, hogy maszkot kell viselni. Letartóztatása után azt mondta a rendőröknek, hogy ellenzi a koronavírus-járvány miatti intézkedéseket, amelyek nagyon megviselik, és ezt kifejezésre akarta juttatni.

Korábban nem volt rendőrségi ügye. Egyelőre nem tudni, hogy honnan szerezte a fegyvert. Az viszont a benzinkút kameráinak felvételei alapján tudható, hogy a pénztárossal történt első szóváltás után távozott, majd másfél óra múlva visszatért, szabályosan felhelyezett az arcára egy egészségügyi maszkot, beállt a kassza előtti sorba, és amikor sorra került, lerántotta a maszkot és fejbe lőtte a fiatalembert, aki a helyszínen meghalt.

Ennyire súlyos bűncselekmény még nem történt a koronavírus-járvánnyal összefüggésben Németországban, de tavaly óta érezhető a járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket elutasító emberek radikalizálódása - mondta a Berliner Morgenpostnak Jörg Radek, a Rendőrségi Szakszervezet (GdP) elnöke.

Főleg a korlátozásokat bíráló és a vírus létét vagy veszélyességét megkérdőjelező körök egyesülése, azaz a magukat másként gondolkodóknak nevezők (Querdenker) mozgalmának tüntetésein fordul elő erőszak. Ezeken a megmozdulásokon egyre több támadás éri a rendőröket és az újságírókat.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) egy kimutatása szerint tavaly 3559 politikai indíttatású bűncselekményt regisztráltak a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Idei összefoglaló adatok még nem kerültek nyilvánosságra, de az biztos, hogy a rendőrség mellett a belső elhárítás, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) is az erőszak elharapódzásától tart.

Az Idar-Obersteinben történt eset az egész országot megrázta.

MTI