A Visa és a MasterCard is leállít minden tranzakciót Oroszországban Putyin ukrajnai inváziója miatt

2022. március 6. - 08:25 | Külföld

A Visa és a MasterCard kártyakibocsájtók felfüggesztik oroszországi tevékenységüket az ukrajnai orosz invázió miatt - jelentette be szombat este a globális fizetési technológiákra szakosodott két társaság.

A Visa és a MasterCard is leállít minden tranzakciót Oroszországban Putyin ukrajnai inváziója miatt
Fotó: TASR

A Visa közleménye szerint ügyfeleivel és partnereivel egyeztetve a napokban le fog állítani minden tranzakciót Oroszországban. Figyelmeztetett, hogy az Oroszország területén kívül működő pénzintézetek által kiállított Visa bankkártyák nem fognak többé működni Oroszországban, illetve az orosz bankok által kiállított bankkártyák sem külföldön.

A MasterCard hasonló bejelentést tett, hogy megszünteti az orosz bankok által kiállított bankkártyák hálózati támogatását. Hozzátette, hogy a külföldön kiállított Mastercard bankkártyák nem fognak működni az orosz üzletekben, illetve ATM-ekben.

A Visa és a MasterCard már korábban felfüggesztették tranzakcióikat a nyugati szankciós listára került orosz bankokkal. A Wall Street Journal című amerikai lap nemrég közölte, hogy 2020-ban Oroszországban a bankkártyás fizetések mintegy 74 százalékát a Visa és a MasterCard hálózatán keresztül bonyolították.

mti/para