A Višňové alagút áttörésére augusztusban kerül sor

2018. június 22. - 14:16 | Belföld

A višňovéi autópálya-alagút több mint 93 százalékának áttörése már elkészült. Az alagút teljes hosszának áttörése augusztusra várható, amit ma Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter is sürgetett a D1 Lietavská Lúčka – Višňové - Dubná Skala sztrádaszakaszon tartott ellenőrző napon. A miniszter ősszel ismét ellenőrzi az autópálya kulcsfontosságú szakaszának építési munkálatait.

„Ez a szakasz már miniszteri megbízatásom elején problémás volt, ezért kezdettől fogva fokozott figyelmet szentelek neki. Ma határozottan felszólítottam a kivitelezőt, hogy tartsa be az alagút áttörésének augusztusi határidejét. Szeptemberben ezt személyesen fogom ellenőrizni. Szintén feladatul adtam a kivitelezőnek, hogy 30 napon belül nyújtsa be a kötelező érvényű ütemtervet, amit nagyon szigorúan ellenőrizni fogunk“ – mondta az ellenőrző napon Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

Ez az építkezés a kezdetektől fogva problémás volt. A kivitelező csak a közlekedési tárca és a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) ismételt felszólítása alapján növelte az építkezésen a kapacitását, és jelenleg gyorsítási intézkedéseket foganatosít. Ennek ellenére nem tűnik reálisnak az alagút üzembe helyezésének 2019 végére szerződésben vállalt megvalósítása. A miniszter ezért felszólította a kivitelezőt, hogy gyorsítsa fel a munkálatokat azon a kereszteződésen is, amely az előző sztrádaszakasz kapcsolódását biztosítja majd az úthálózatra és frissítse az ütemtervet.

A D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala sztrádaszakasz kulcsfontosságú Zsolna déli elkerülő útjának építése során. Ennek része a több mint hét kilométer hosszú felsővisnyói alagút. Az eredeti ütemterv szerint az alagutat már tavaly év végén át kellett volna törni, amit azonban a kivitelező nem teljesített, ezért szankció fenyegeti.

A miniszter egyúttal ellenőrző napot tartott a D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec építkezésen is, ahol a munkálatokat bonyolítja, hogy az egyik család nem hajlandó kiköltözni a kisajátított ingatlanokból. A tulajdonjogilag már rendezett pályaszakaszokon a kivitelező a közművek áthelyezését végzi, a pilléreket és a hídelemeket helyezi el. Ezen a szakaszon nem számolunk késéssel.

„Örülök, hogy jól haladnak az építési munkálatok, és hogy az általam az elsők között jóváhagyott pályaszakasz átadására időben sor kerülhet. Bízom benne, hogy ez a család nem okoz majd késedelmeket, és ezt a fontos sztrádaszakaszt a járművezetők a tervek szerint használatba vehetik“ – tette hozzá Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

(-)