Vissza a régi kerékvágásba: Újra a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatok okozzák a legtöbb halált

2021. július 28. - 09:59 | Belföld

Júniusban 4251 személy halt meg Szlovákiában, ami a legalacsonyabb szám az utóbbi 12 hónapból.

Vissza a régi kerékvágásba: Újra a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatok okozzák a legtöbb halált
A dunaszerdahelyi kórházban februárban kezelték a legtöbb COVID-beteget (Forrás: "Nem akarnék meghalni még" - Paraméter-dokumentumfilm)

Az elhalálozásokat okozó betegségek közül a COVID-19 a nyolcadik helyre csúszott vissza júniusban. Az elhalálozások aránya a 65 és 74 év közötti populációban volt a legmagasabb - közölte friss jelentésében a Szlovák Statisztikai Hivatal.

A szlovákiai túlhalálozás júniusban öt százalékra csökkent, ez pedig azt jelenti, hogy lassan kezdjük megközelíteni a járvány előtti elhalálozási számokat. A túlhalálozás tavaly szeptember óta a legalacsonyabb szinten van. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy májusban még kilenc, áprilisban pedig még 28 százalékos volt.

Szlovákiában a túlhalálozás szempontjából a január volt a legkeservesebb hónap, akkor mindenkori rekordnak számító 9052 haláleset történt, és 77 százalékkal többen vesztették életüket, mint a járványt megelőző időszakban.

A COVID-19 júniusban 76 személy halálát okozta az országban, amely az összes elhalálozás két százaléka, és a koronavírus okozta halál ezzel összesítésben a nyolcadik helyre csúszott vissza - miközben az év első három hónapjában még ez volt a vezető halálok.

Míg januártól márciusig a COVID-19 az összes elhalálozás 37-40 százalékát okozta, júniusban már csak 100-ból ketten haltak meg a fertőzés szövődményei miatt.

A Statisztikai Hivatal által közzétett grafikonon világosan látszik, hogy az elhalálozások száma (világos- és sötétkék vonal) októberben kezdett el jelentősen eltérni az ötéves átlagtól (narancssárga és piros vonal), és ez az eltérés 2021. januárjában tetőzött:

Az utóbbi három hónapot (április, május, június) adatait vizsgálva a túlhalálozások arányában messze Besztercebánya megye vezeti a listát. Ott az utóbbi öt év átlagához viszonytva áprilisban 47,2 százalékkal többen haltak meg. Májusban ez az arány már "csak" +13,1 százalékra csökkent.

Nagyszombat megye - ahol a Dunaszerdahelyi járás is található - a harmadik legjobbnak számít a rangsorban. Itt áprilisban +22,4 százalékos volt a túlhalálozás, ez májusban +6,7 százalékra csökkent. Azonban a képet árnyalja, hogy májushoz képest júniusban +8,7 százalékra enyhén nőtt a túlhalálozási arány.

Vissza a régi kerékvágásba

Júniusban a vezető halálokok közé visszatértek azok a megbetegedések, amelyek a világjárvány előtt, hosszútávon vezették ezt a listát.

Az idei esztendő hatodik hónapjában az elhalálozások 47 százalékát szív- és érrendszeri betegségek, 25 százalékát pedig daganatos megbetegedések okozták - utóbbi szerencsére alacsonyabb számokat produkál, mint az elmúlt öt évben.

Az öt legfőbb elhalálozási okok közé tartoznak még a légzőszervi betegségek (8 százalék), az emésztőszervi betegségek (6 százalék), valamint a külső behatás okozta halál - pl. baleset (5 százalék).

(TASR/parameter)