Visszafordították az oltatlanokat a bevásárlóközpontok bejáratában – ilyen volt az első nap OP-rezsimben

2021. november 23. - 10:57 | Belföld

Hétfőtől a bevásárlóközpontok kizárólag OP-rezsimben engedhetik be a vásárlókat, tehát csak azokat, akik oltva vannak vagy átestek a fertőzésen.

Visszafordították az oltatlanokat a bevásárlóközpontok bejáratában – ilyen volt az első nap OP-rezsimben
Fotók: TASR

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a bevásárlóközpontok előtt ellenőrzik az oltási vagy védettségi igazolást, ehhez pedig a személyi igazolványt is elkérhetik.

A legtöbb bevásárlóközpontban hétfőn még nem volt ritka, hogy vissza kellett fordítani bizonyos vásárlókat, mert nem volt igazolványuk, illetve nem tudtak a rendelet érvénybe lépéséről. Bizonyos bevásárlóközpontok alkalmazottai arra panaszkodtak, hogy nincsenek elegen, akik ellenőrizhetnek, és nem tudnak minden egyes bejárathoz őrt állítani.

Érdekes elbírálás alá esik az új pozsonyi autóbusz-pályaudvar, a Nivy ugyanis elsőre bevásárlóközpontra hasonlít, mivel azonban buszpályaudvarként működik, nem vonatkozik rá az OP-rezsim, az egyes üzletek előtt azonban külön-külön ellenőrizhetnek.

A Hospodárske noviny szerint akadtak üzletek és szolgáltatások, ahol kisebb káosz alakult ki, az üzemeltetők ugyanis maguk sem tudták eldönteni, hogy kit engedhetnek be vagy szolgálhatnak ki.

Bár az élelmiszerüzletekbe, drogériákba, gyógyszertárakba vagy például a bankokba az oltatlanok is mehetnek, ha ezek egy bevásárlóközponton belül találhatóak, akkor viszont már nem. A bevásárlóközponton belül működő oltóközpontba vagy fogászatra OTP-üzemmódban engedhetik be az embereket.


(HN/para)