Visszahívják az iPhone 12 telefonokat a francia piacról, a vizsgálatok szerint túl magas a készülék sugárzási szintje

2023. szeptember 13. - 16:28 | Tech

Felszólították a francia hatóságok az Apple-t, hogy hívja vissza az iPhone 12 telefonokat a francia piacról, mert a vizsgálatok szerint a készülékeknek túl magas az elektromágneses sugárzási szintje.

Visszahívják az iPhone 12 telefonokat a francia piacról, a vizsgálatok szerint túl magas a készülék sugárzási szintje
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

Az illetékes kormányzati ügynökség (ANFR) kedden tette közzé az Apple-nek címzett felhívását, és egyben felszólította a vállalatot, hogy "minden lehetséges eszközzel gyorsan hozza helyre ezt a hibát" azoknál a készülékeknél, amelyek már használatban vannak. Hozzátették: az ügynökség ellenőrizni fogja az iPhone 12 telefonok frissítéseit, és amennyiben azok nem lesznek hatásosak, akkor az Apple-nek "vissza kell hívnia" azokat a készülékeket is, amelyeket már eladott.

Az Apple szerdán vitatta a francia hatóságok vizsgálati eredményeit, és azt állította, hogy a 2020 végén piacra dobott iPhone 12 megfelel a sugárzási szintekre vonatkozó valamennyi előírásnak. A készülék biztonságos működését számos nemzetközi testület hitelesítette - tették hozzá. Az amerikai cég azt is tudatta, hogy átadták a francia hatóságoknak az iPhone 12 modellre vonatkozó saját, illetve a vállalattól független laboratóriumok által elvégzett vizsgálatok adatait.

Az elektromágneses sugárzási szintek ellenőrzésével foglalkozó ANFR közölte: a közelmúltban 141 mobiltelefont vizsgált be, köztük az iPhone 12 modellt is. A szakértők arra jutottak, hogy az iPhone 12 elektromágneses sugárzási szintje - kézben vagy zsebben tartva - meghaladja az Európai Unió által előírt szabványt. A készülék megfelelt az előírásoknak abban az esetben, amikor a teszt idején táskában vagy kabátzsebben tartották.

Jean-Noel Barrot, a telekommunikációért felelős miniszteri megbízott a France Info rádiónak úgy fogalmazott: az iPhone 12 sugárzási szintje "enyhén meghaladja" az előírt szintet, de "jelentősen alacsonyabb annál, mint amennyinél egyáltalán felmerülhetne, hogy ez esetleg valamilyen káros hatással is lehetne a felhasználókra. Mindenesetre a szabály, az szabály."

MTI