Visszaindult a Földre a SpaceX űrhajója

Visszaindult a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Földre a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat űrhajója, a Crew Dragon, az Atlanti-óceán vizébe fog megérkezni.

Visszaindult a Földre a SpaceX űrhajója
Fotó: NASA/AP

A Dragon péntek reggel, hatnapos tesztrepülés után levált az ISS-ről, fedélzetén egyetlen "utasa", a szenzorokkal felszerelt Ripley nevű bábu.

David Saint-Jacques, az ISS kanadai asztronautája volt az első, aki belépett a Dragonba, ő is hagyta el utolsóként, a kabin nagyon tetszett neki, első osztályúnak nevezte.

Az űrhajó közép-európai idő szerint 14:45 órakor ereszkedik az Atlanti-óceán vizébe. Hőpajzsa végi meg a visszatéréskor keletkező magas hőmérséklettől, négy ejtőernyő segíti a biztonságos vízre szállást.

A vízen a GO Searcher nevű hajó fogja várni.

Az űrkapszula az egyesült államokbeli Cape Canaveralből indult útnak szombaton egy Falcon-9-es hordozórakétán, és mintegy 27 óra alatt érkezett meg céljához. 

A 4,9 méter magas Crew Dragon próbaútján 180 kilogrammnyi utánpótlást és eszközt szállított a Nemzetközi Űrállomásra, ahol öt napig tartózkodott. Ezalatt Anne McClain amerikai űrhajós és Saint-Jacques további teszteket végeztek el az űrkapszulán és ellenőrizték a berendezéseit.

2011 óta csak az oroszok szállítanak embereket a Nemzetközi Űrállomás és a Föld között. A SpaceX űrhajói néhányszor megtették az utat 2012 óta, de csak ellátmány volt a fedélzetükön. 

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) az idén először magánvállalatra bízza űrhajósai szállítását: a tervek szerint júliusban űrhajósokkal a fedélzetén indítják útnak a Dragont; a 2014-es megállapodás értelmében hat oda-vissza útért 2,6 milliárd dollárt fizet a SpaceX-nek. 

Az Elon Musk alapította cégen kívül a NASA-val a Boeing is szerződött, a következő hónapokban tesztelheti saját fejlesztésű kapszuláját, a Starlinert.

(MTI)