Visszakerül a Szlovák Nemzeti Színház élére Matej Drlička, akit a Budapesten tett kijelentése miatt váltottak le

2023. április 18. - 10:58 | Belföld

Ismét Matej Drlička lesz a Szlovák Nemzeti Színház (SND) igazgatója – közölte hétfőn a kulturális tárca.

Visszakerül a Szlovák Nemzeti Színház élére Matej Drlička, akit a Budapesten tett kijelentése miatt váltottak le
Matej Drlička (Fotó: TASR)

Lezárult a Szlovák Nemzeti Színház főigazgatói posztjának betöltésére irányuló folyamat – jelentette be közleményben Zuzana Viciaňová, a kulturális minisztérium szóvivője.

Natália Milanová megbízott kulturális miniszter a tanácsadó testület javaslatát figyelembe véve május elsejétől nevezi ki a korábbi igazgatót, Matej Drličkát a Szlovák Nemzeti Színház élére.

Drlička 2022. október végén részt vett a budapesti Opera Europe című panelbeszélgetésen, ahol többek szerint felháborító kijelentést tett. A parlament médiabizottságának képviselői elsősorban azt kifogásolták, hogy amikor a politikusokról beszélt, úgy fogalmazott, „akik, sajnálatos módon, még mindig lélegeznek”.

Drlička a történtek után elismerte, hogy nem megfelelő megfogalmazást választott az angolul mondott beszédében, és szlovákul bizonyára cizelláltabban fogalmazott volna. Az igazgató felajánlotta a lemondását a kulturális miniszternek, aki végül visszahívta a tisztségéből.

A történtek után a Szlovák Nemzeti Színház több tucatnyi alkalmazottja állt ki az igazgató mellett, felszólítva a kulturális minisztert, hogy változtassa meg a döntését. Attól tartottak ugyanis, hogy ez a lépés megállítja a fejlődési folyamatot az SND-ben, amely Drlička hivatali ideje alatt sikeresen elindult. Az igazgatóval együtt a színház csaknem teljes vezetése lemondott. Drlička az állam általi „zaklatásról” beszélt, szerinte ugyanis a menesztése mögött valójában az áll, hogy az SND Opera belső szólistáinak menesztése után politikusokat fordított maga ellen, különösen a parlament kulturális bizottságának tagjait.


(aktuality.sk)