Visszaszökött hazájába Németországból egy fiatal lány meggyilkolásával gyanúsított menekült

Visszaszökött hazájába Németországból a tizennégy éves Susanna Feldman megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsított iraki menekült - közölték német tisztviselők csütörtökön.

A történtek mélyen felháborították a németeket, ami egyúttal erősítette a menedéknyújtás szabályainak szigorítását követelő hangokat, hogy erőszakosnak vélt migránsokat hatékonyabban lehessen kitoloncolni az országból.

Susanna Feldman bár zsidó volt, a német rendőrség nem talált arra utaló jelt, hogy a lányt származása miatt ölte meg a gyilkosság gyanúsítottja. A németországi Zsidók Központi Tanácsa nevű szervezet óva intett az ellen, hogy antiszemita indítékot tulajdonítsanak a bűncselekménynek.

A kislánynak a Frankfurthoz közeli Mainzban veszett nyoma május 22-én. Holttestét szerdán találták meg Wiesbadenben, egy menekülttáborhoz közeli erdős területen. A vélt gyilkos ebben a táborban lakott.

A rendőrség közölte: a 20 éves Ali Basárt keresik, aki feltehetően néhány nappal ezelőtt menekült vissza családjával az észak-iraki Erbílbe. A hatóságok egy különleges hívóközpontot hoztak létre a férfi megtalálásához, arab és török nyelven is felhívást intéztek a nyilvánossághoz az iraki férfi kézre kerítése végett.

Basár ismert volt a német hatóságok előtt, ugyanis egy 11 éves lány megerőszakolásának gyanújába keveredett a menekülttáborban. A nyomozás ez ügyben azonban eredménytelenül zárult.

A német politikai spektrum minden szögletéből sürgették a történtek alapos kivizsgálását, kifejezetten annak felderítését, hogy hogyan tudta egy iraki férfi és családja hamis neveket használva elhagyni Németországot.

Bár nincs antiszemitizmusra utaló jel a bűncselekmény elkövetésében, a zsidókat érő erőszakos cselekmények meglehetősen kényes kérdés Németországban. Egyes német zsidók aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy szerintük erősödött az antiszemitizmus a főként muzulmán migránsok tömeges beáramlásával. A rendőrség azonban a zsidó-ellenes atrocitások jelentős részét a német szélsőjobbnak tulajdonítja.

MTI/para