Visszaszorulóban az influenza, a héten három iskola zárta be kapuit

Visszaszorulóban van az influenza, a betegek száma csaknem az összes megyében csökkent – tájékoztatott a Közegészségügyi Hivtatal (ÚVZ) pénteken. Ezen a héten három oktatási intézmény zárta be kapuit a betegség miatt.

A héten az orvosok összesen 2177 esetben diagnosztizáltak influenzát, a betegség előfordulási aránya az előző héthez képest 22,2 százalékkal csökkent. Az orvosok az influenzás megbetegedéseket is beleszámítva összesen 32 472 akut légúti fertőzéses esetet jelentettek. A légúti betegségek előfordulási aránya 8,3 százalékkal csökkent.

A 2017/2018-as influenzaszezon kezdetétől az orvosok összesen 45 páciensnél diagnosztizáltak akut, súlyos légúti megbetegedést (SARI), 12 esetben a betegség halállal végződött. 8 elhunyt paciensnél a B-típusú, egynél pedig az A/H1pdm09 típusú influenzavírust mutatták ki. Erről Ján Mikas, az ÚVZ tiszti főorvosa tájékoztatott pénteken.

Az influenzaszezon az előrejelzés szerint a 18. naptári hétig tart. Az egyik leghatékonyabb megelőzési mód az oltás. Ezen kívül hasznos lehet a betegség megelőzése szempontjából a rendszeres szellőztetés – elsősorban az iskolákban és a munkahelyeken-, a kézmosás, illetve a tömeg elkerülése. Fontos az elegendő pihenés és a helyes étrend is. Az orvosok sok gyümölcs, zöldség és folyadék fogyasztását ajánlják.

TASR