Visszatér a profi futball Európa pályáira

2020. május 14. - 14:08 | Sport

Szombattól visszatér Európa pályáira a profi futball.

A koronavírus-járvány miatt március óta tartó kényszerszünetet először a Bundesliga szakítja meg, Németországban már szombaton folytatódik a bajnokság, majd még májusban további ligák következnek. Magyarországon a jövő szombati, Ferencváros-Debreceni VSC mérkőzés lesz hosszú kihagyás után az első NB I-es találkozó. Ezen a napon rendezik a Magyar Kupa elődöntőjének első felvonásait is.

Az osztrák hírügynökség összeállítása a kontinentális helyzetről:

Folytatás:

Németország:

Szombaton az európai topligák közül először a Bundesliga folytatja a küzdelmeket. Nézők nem mehetnek be a találkozókra, a kluboknak pedig szigorú higiéniás és biztonsági előírásokat kell betartaniuk. Németország egyfajta példa is a többi ország számára, amelyek árgus szemmel figyelik, hogy működnek majd az új, járványügyi szabályok a pályákon.

Feröer-szigetek:
Tulajdonképpen a szigetország labdarúgói voltak az elsők, akik a kényszerszünet után újrakezdték a játékot. Az új szezon múlt szombaton rajtolt, miután a hatóságok zöld utat adtak a játéknak. Az idény eredetileg márciusban kezdődött volna.

Csehország:

A csehek - a magyarokhoz hasonlóan - egy héttel a németek után lépnek ismét pályára. Hétfő óta ismét rendezhetnek sporteseményeket Csehországban, a maximális létszám azonban csupán száz fő. A bajnokság május 23-án folytatódik.

Dánia:

Május 28-án, egy elhalasztott meccs pótlásával indul újra a szezon. A pünkösdi hétvégén és június 7-én rendezik az alapszakaszból hátralévő fordulókat, majd következik a rájátszás.

Lengyelország:

Az Ekstraklasa május 29-én folytatódik. A csapatok ezen a héten már ismét együtt készülhettek, 27-28-án a játékosok, edzők és bírók kötelező vírusteszten esnek át.

Ausztria:

A Red Bull Salzburg és az Austria Lustenau kupadöntője lesz a szünet utáni első találkozó május 29-én, Klagenfurtban. A bajnokság június 2-től folytatódik.

Horvátország:

Itt is a kupaküzdelmekkel veszi kezdetét ismét az idény, május 30-31-én bonyolítják le a sorozat elődöntőit. A bajnokságban, amelyből még tíz forduló van hátra, a tervek szerint június 6-tól indul útjára újra a labda.

Szerbia:

Ugyancsak május 30. az újrakezdés dátuma. A szezont új formában fejezik be, nem lesz rájátszás.

Portugália:

A Primeira Liga június 4-én folytatódik. A kormány ugyan már május 30-tól lehetővé tette volna a játékot, a ligának azonban időre volt szüksége a játékosok teszteléséhez és a stadionok ellenőrzéséhez.

Törökország:

Június 12-én tervezik a bajnokság újraindítását. A szövetség elnöke, Nihat Özdemir hangsúlyozta, az eredeti terveknek megfelelően Isztambulban lesz a Bajnokok Ligája döntője. Eredetileg május 30-án kellett volna lejátszani a finálét, új időpontja egyelőre nincs.

Félbeszakadt küzdelmek:

Franciaország:

Edouard Philippe miniszterelnök április 28-án tartott beszédében gyakorlatilag befejezettnek nyilvánította a szezont, majd Noel Le Graet, a labdarúgó-szövetség elnöke is ugyanezt jelentette be. A Paris Saint-Germain lett a bajnok.

Hollandia:

Miután Mark Rutte kormányfő már április 21-én kijelentette, hogy szeptember elsejéig nem lehet tömegrendezvényeket tartani az országban, a liga törölte a bajnokságot. Nincs bajnok és kieső sem, a másodosztályban feljutó helyen állt SC Cambuur és De Graafschap pedig várhatóan bírósághoz fordul.

Még nincs konkrét döntés:

Spanyolország:

A pandémia által leginkább sújtott országok egyikében június 12. a folytatás céldátuma. A terv az, hogy minden nap rendezzenek legalább egy profi mérkőzést.

Anglia:

Bár az európai országok közül Nagy-Britanniában a legmagasabb a halálos áldozatok száma, egyre konkrétabbá válik a júniusi folytatás a Premier League-ben. A kormány hétfőn június 1-től engedélyezte a sportesemények zárt kapus megrendezését.

Olaszország:

A klubok döntése értelmében június 13-án indulhat újra a Serie A, bár erre a kormánynak még rá kell bólintania. Vincenzo Spadafora sportminiszter előbb szeretné látni a jövő heti fertőzöttségi adatokat.

Svédország:

A skandináv ország a saját útját járta a koronavírus-járványban, a két profi liga, az Allsvenskan és a Superettan április helyett június 14-én kezdheti az új idényt. A terv az, hogy nem tesztelik a játékosokat a meccsek előtt, csak testhőmérsékletet mérnek.

Belgium:

Már április 2-án, mindenkit megelőzve törölték a szezon hátralévő részét. Az alapszakasz utolsó köre előtt a Club Brugge-t hirdették ki bajnoknak. Az európai szövetség nemtetszését fejezte ki emiatt, és azzal fenyegetett, hogy a belga csapatok nem indulhatnak a kontinentális kupákban. Végső döntés pénteken várható az ügyben. Belgiumban minden sportversenyt betiltottak július végéig.

Svájc:

A húsz profi klub képviselői május 29-én dönthetnek a Super League és a másodosztályú Challenge League folytatásáról.

Oroszország:

Június 21. vagy 28. lehet az újrakezdés dátuma. Jelenleg egyeztetés zajlik az egészségügyi hatóságokkal arról, mikor kezdhetik el a csapatok az edzéseket. Egyelőre az is kérdéses, hogy a légiósok hogyan térhetnek vissza Oroszországba, amely lezárta a határait.

Görögország:

A tervek szerint június 14-én folytatódhat a bajnokság, a kormány azonban még nem járult hozzá ehhez.

A kivétel:

Fehéroroszország:

Az országban a külföldi kritika ellenére nem szakadt félbe a bajnoki küzdelem, sőt nézők is bemehetnek a mérkőzésekre, igaz, fertőtleníteniük kell a kezüket, megmérik a testhőmérsékletüket és tartaniuk kell egymás között a megfelelő távolságot. Ezzel együtt egyre több szurkoló marad inkább otthon, és két gyanús eset miatt a hétvégére kiírt meccsek közül kettőt elhalasztottak.

(MTI)