Visszatérhet a zöldség- és gyümölcstermesztés a Csallóközbe, Vlčan vázolta, hogyan oldaná meg a régió öntözési problémáit (FOTÓK)

2022. május 10. - 16:31 | Régió

A földművelésügyi minisztérium támogatni fog minden olyan intézkedést, amely elősegíti, hogy a Csallóköz megőrizze gabonatermesztésben betöltött helyét – jelentette ki Samuel Vlčan (OĽaNO-jelölt) kedden, miután találkozott a komáromi régió mezőgazdászainak és önkormányzatainak képviselőivel.

Visszatérhet a zöldség- és gyümölcstermesztés a Csallóközbe, Vlčan vázolta, hogyan oldaná meg a régió öntözési problémáit (FOTÓK)
Fotók: Cséfalvay Á. András - további képekért kattints!

Elmondása szerint a Csallóközbe visszatérhet a gyümölcs- és zöldségtermesztés. „Megvan itt a lehetőség, ki kell használni minden rendelkezésre álló forrást. Legyen szó közös mezőgazdasági politikáról, intervenciós stratégiáról, vagy azokról a pénzügyi eszközökről, amelyeket idén először szeretnénk bevezetni az ágazatban, hogy minél több vállalkozót vonhassunk be az agrárszektorba” – mondta Vlčan.

A minisztérium az elkövetkező időben foglalkozni szeretne az öntözés terjesztésének és felelevenítésének stratégiájával. „A probléma nem is a végső berendezésekbe való befektetéssel van, amelyekért maguk a gazdák felelnek, hanem az öntözési infrastruktúrával, ami a hidromeliorációs állami vállalat tulajdonában van” – állapította meg a miniszter, majd hozzátette: a tárca forrásokat készített elő a változások végrehajtására. Az intézkedések célja az ország vízmegtartó képességének növelése.

„Az éves csapadék körülbelül olyan, mint a múltban, de általában rövidebb ideig esik az eső, amit hosszabb száraz időszakok követnek. Ha ezt nem sikerül megfékeznünk, megnő a nedvességhiány a talajban. Ez főként a Csallóközt sújtja. Eperjes környékén a hektáros búzahozamok már felzárkóztak a Csallóköz környéki hektárhozamokhoz, és nem arról van szó, hogy más vetőmagot vagy módszereket használnának. Csupán nedvességhiány van a Csallóközben, ami ellen tennünk kell” – jelentette ki a miniszter.

A tárca szeretné megtalálni a módját annak, hogy az egykori vízelvezető csatornákat hozzáigazíthassák a víztartó csatornákhoz. A vállalkozóknak és az állami vállalatnak egyesítenie kellene erejét, hogy együtt fellendíthessék az öntözési infrastruktúrát.

A minisztérium továbbá még idén foglalkozni szeretne a földtulajdonosi problémákkal. „Bízom benne, hogy sikerül rendezni a földtulajdonosok tagoltságát, legalább annyiban, hogy megtaláljuk a megfelelő jogszabályt. Ezáltal elérjük azt, hogy, akik művelik a földet, azok a birtokosaivá válnak, és a tulajdonosok generációkon keresztül használhatják majd a földeket” – tette hozzá Vlčan.

Mint mondta, a minisztérium olyan jogszabályt készít elő, amely átláthatóbbá teszi a használati viszonyokat. „Használati nyilvántartást szeretnénk létrehozni. Még idén szeretnénk jogszabályilag rögzíteni, hogy a jövő évtől ezt már alkalmazni tudjuk, 2024-től pedig már csak a nyilvántartásba való bejegyzés alapján folyósítunk majd közvetlen támogatást” – zárta a miniszter.

TASR/para