Visszatérhetnek a lagzik, mi pedig a vendéglőkbe és a fürdőkbe – bejelentették, mely járásokban milyen változások várhatók hétfőtől!

2021. május 13. - 15:00 | Régió

Sajtótájékoztatót tartott Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter és Ján Mikas tiszti főorvos a Covid-automata aktualizációjáról, melyet részben már összefoglaltunk ITT is.

Visszatérhetnek a lagzik, mi pedig a vendéglőkbe és a fürdőkbe – bejelentették, mely járásokban milyen változások várhatók hétfőtől!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Lengvarský leszögezte, hogy van elég Pfizer és Moderna vakcina, ezért arra biztatott mindenkit, hogy jelentkezzenek az oltásra.

A Covid-automata aktualizációja kapcsán május 17-től, jövő hét hétfőtől a következő enyhítésekre lehet számítani:

 • Az országban sehol sem lesz szükség arra, hogy az áruházak bejáratánál lázat mérjenek.
 • A narancsszínű járásokban a nyilvános belterekben (üzletek, hivatalok, stb.) elegendő szájmaszkot viselni, nem lesz szükség reszpirátorra. A szabadnak szájmaszkra sem lesz szükség, csak tömegrendezvényeken.
 • Egyik járásban sem lesz szükség a belépéshez negatív tesztre sem.
 • A narancssárga besorolású járásokban (négy lesz belőlük a jövő héttől, köztük a Szenci és a Nyitrai) a vendéglátóhelyek beltereit is megnyithatják korlátozott számú vendég előtt. Egy asztalnál legfeljebb négyen ülhetnek bent, többen csak egy háztartásban élők esetében. Sárga járásokban (ilyen még nem lesz) legfeljebb hatan ülhetnek egy asztalnál, többen szintén csak abban az esetben, ha együtt élnek.
 • A narancssárga és rózsaszínű járásokban megnyithatnak a wellnessközpontok, akvaparkok és fürdők is, az ezekbe való belépéshez ugyanakkor 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigéntesztre lesz szükség.
 • Hotelek esetében a vendégkapacitást csak a rózsaszín, piros és bordó járások esetében szabják meg, ezekben legfeljebb kettő személy tartózkodhat egy szobán, többen csak akkor, ha egy háztartásból származnak.
 • A konditermekben a rózsaszín, piros vagybordó járásokban az üzemeltetők eldönthetik, hogy négyzetméter vagy kapacitás alapján engednek be kellő számú vendéget, mindkét esetben szükség lesz viszont 24 órás antigén vagy 72 órás PCR-tesztre.
 • Bizonyos járásokban újra engedélyezik nagyobb számú résztvevővel a lagzikat, halotti torokat, ünnepi összejöveteleket. A piros és bordó járásokban nem, a rózsaszínűekben beltérben 25, kültérben 50 főig lesz lehetőség ilyen rendezvényt szervezni, narancsszínű járásokban 50, illetve 100 az engedélyezett vendégszám, a sárgákban (ilyen egyelőre nincs) 100, illetve 250, míg a zöldekben 500, illetve 1000 fő részvételével is megrendezhetők a tömegrendezvények. Ezek esetében is érvényes, hogy szükség van 72 órás PCR- vagy 24 órás antigéntesztre.
 • Továbbra sem engedélyezett az egészségügyi intézményekben a látogatások, péntektől (május 14.) lesznek azonban kivételek. Látogatóba érkezhetnek, akiket beoltottak (mRNS - Pfizer/Moderna - vakcinával második oltás után 14 nap, vektorvakcina - AstraZeneca - esetén az első oltástól számított 4 hét elteltével), illetve 72 órás PCR- vagy 24 órás antigénteszttel rendelkeznek, vagy akik az elmúlt 180 napban átestek a Covid-19-en.
 • A jobb helyzetben lévő járásokban engedélyezik a beltéri filmvetítéseket is. A zöld járásokon (ilyen még nem lesz) kívül mindenhol csak a ülő közönség számára. Kell hozzájuk szintén a fent említett teszt.
 • A narancssárga vagy annál jobb besorolású járásokban szervezni lehet rendezvényeket iskolaköteles gyerekek vagy iskolai csoportok számára.
 • A taxikban ketten utazhatnak hátul, minden utas után fertőtleníteni kell.
 • Változnak a sporteseményekre vonatkozó előírások is, ezekről ITT írtunk.