Visszatért a parlamentbe képviselőként Krajčí, Kozarec kiesett

2021. március 16. - 14:50 | Belföld

Marek Krajčí (OĽaNO), aki múlt héten mondott le az egészségügyi miniszteri pozíciójáról, képviselőként tért vissza a parlamentbe.

Visszatért a parlamentbe képviselőként Krajčí, Kozarec kiesett
Fotó: TASR

Ezáltal megszűnt a helyettese, Sebastián Kozarec (OĽaNO) mandátuma, így ő kénytelen távozni a parlamentből.

Anna Andrejuvová, a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság elnöke közölte, Marek Krajčí veszi át Jana Bittó Cigánikova (SaS) helyét a parlament egészségügyi bizottságának élén. Bittó Cigánikova azonban a TASR hírügynökségnek elmondta, egyelőre nem született ilyen megállapodás. Az OľaNO ezt egyelőre nem kommentálta.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter először múlt héten csütörtökön jelentette be, hogy lemond a posztjáról, Igor Matovič kormányfő azonban utána közölte, hogy ez akkor fog megtörténni, mikor már elkezdenek oltani a Szputnyik vakcinákkal. Erre válaszul az SaS és a Za ľudí is a koalíción belül született egyezség betartására szólított fel.

Krajčí végül pénteken reggel bejelentette, hogy még aznap lemond, mivel nem szeretné, ha a távozásának határideje ürügyként szolgálna a kormány bukására.

Az SaS és a Za ľudí koalíciós pártok hétfőn lemondásra szólították fel a miniszterelnököt. A két pártelnök, Richard Sulík és Veronika Remišová kilátásba helyezték, hogy ők is hajlandóak lennének lemondani a kormányban betöltött tisztségükről. Ha Matovič nem tesz eleget a felszólításnak, az SaS kész kilépni a koalícióból. Ezt a másik koalíciós partner, a Za ľudí sem zárta ki. Az igazságügy-miniszter egyértelműen jelezte, hogy amennyiben Matovič marad a kormány élén, ő távozik, mert ebben az esetben nem tudja keresztülvinni a reformjait.

A Sme rodina mozgalom „koalíciós cirkuszt” emleget. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter hétfőn bejelentette a lemondását. Elmondása szerint ettől a gesztustól a kormányválság mielőbbi lezárását reméli. Az OĽANO továbbra is ellenzi az előrehozott választásokat. A mozgalom álláspontja az, hogy Krajčí lemondásával teljesítette a kormány átalakítására irányuló követeléseket.


(TASR/para)

Címkék: Marek Krajci, parlament