Visszatért a vízre a hajó, amellyel 160 embert mentettek meg

Pár hónapos felújítás után újra forgalomba állt a Kriváň hajó - közölte sajtóhírében a környezetvédelmi minisztérium.

Visszatért a vízre a hajó, amellyel 160 embert mentettek meg
Fotók: környezetvédelmi minisztérium

A rekonstrukció befejezése szimbolikusan éppen a somorjai hajóbaleset hetedik évfordulójára esett – arra a napra, amikor a Kriváň 160 külföldi turista megmentésében vett részt.

„A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat hajója megérdemelte a felújítást. A hét évvel ezelőtti esemény is rámutat a fontosságára. Ugyanilyen fontosnak tartom azt is, hogy a javítás nagy részét az állami vállalat végezte el, amivel a kiadások nagy részét meg tudtuk spórolni“ – jelentette ki Sólymos László, környezetvédelmi miniszter.

A javítások teljes költsége 33 ezer euró volt. Ha a javításokat külső beszállítók végezték volna el, a SZVV előzetes felmérései szerint a végösszeg akár a jelenlegi ár háromszorosa is lehetett volna.

„A felújítás keretében kicserélték a hajócsavarokat, megjavították a szivattyút és a hajóliftet,  valamint ellenőrizték a nyomástartó edényeket. Ezeken kívül rendbe hoztuk/kicseréltük a régi linóleumot és kicseréltük a faburkolatot“ – tette hozzá Dúcz József, a  Szlovák Vízgazdálkodási Vállat pozsonyi telephelyének az igazgatója.

A Kriváňt a vízre bocsátása óta eltelt 22 évben elsősorban válsághelyzetekben használták, de szolgált reprezentációs hajóként hazai és külföldi látogatók, valamint a nyilvánosság számára is. Az érdeklődők már 2018. május 12-én megtekintheti a környezetvédelmi minisztérium Nyitott napja keretében. 

A 120 személyes kapacitású BD Kriváň személyhajót 1996-ban gyártották. A hajó hossza 38,20m, szélessége 6,5m, magassága 6,78 m és a maximális merülése 1,20 m. A hajó két 147 kW-os főmotorral rendelkezik.

(para)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.