Visszautasítják a minisztériumok, hogy a NATO beavatkozik a szlovákiai választásba

2023. június 6. - 13:46 | Belföld

A szlovák külügyminisztérium és a védelmi tárca visszautasítja azokat a találgatásokat, hogy a NATO azzal a céllal indít kampányt, hogy befolyásolja a szlovákiai választás eredményét. Leszögezték, hogy hagyományos tájékoztató kampányról van szó a NATO részéről, amely több országban zajlik.

Visszautasítják a minisztériumok, hogy a NATO beavatkozik a szlovákiai választásba
Fotó: TASR - illusztráció

„A NATO-tagság a külpolitikánk és a biztonságpolitikánk első számú prioritása, ez jelenti Szlovákia biztonságának garanciáját. A kampányt nem tartjuk problémásnak, és nem sérti Szlovákia érdekeit” – reagált a külügyminisztérium.

A NATO Why Ukraine Matters/Miért számít Ukrajna? elnevezéssel indít tájékoztató kampányt, a cél, hogy a nyilvánosság tudatosítsa a NATO-tagság, valamint Ukrajna támogatásának fontosságát. „Hagyományos tájékoztató kampányról van szó, amely része a NATO hosszú távú kampánypolitikájának” – szögezte le a külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a tagállamokban korábban WeAreNATO/MiVagyunykaNATO néven zajlott ilyen tájékoztatás.

„Visszautasítunk mindenfajta összeesküvés-elméletet azzal kapcsolatban, hogy a szlovákiai választás eredményét akarja befolyásolni a NATO. A szövetség olyan egyedi közössége a tagállamoknak, amelyek tiszteletben tartják a szabadságjogokat, a demokráciát és a nemzetközi jogot. 70 éves fennállása alatt a NATO nem avatkozott be semmilyen választásba, és most sem teszi” – közölte a védelmi tárca kommunikációs osztálya.

„Szlovákia jövőjéért közösen kell felelősséget vállalnunk, erre szólítjuk fel az összes pártot, elsősorban azokat, amelyek bármilyen információt készek félelemkeltésre felhasználni” – folytatta a minisztérium, hozzátéve, hogy ez a szlovák államiság alapértékeivel való hazardírozás.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke a hétvégén jelentette ki, hogy a NATO kampányt indít annak érdekében, hogy növelje az Ukrajnának nyújtott katonai segítség szlovákiai támogatottságát. A Smer-SD ezt a választási kampányba való beavatkozásnak tartja, amivel ártanak az ellenzéknek, ugyanis a tájékoztató kampányt a nyárra tervezik, és olyan rétegeket céloz meg életkor és iskolázottság szempontjából, amelyek megfelelnek a Smer-SD táborának.

Fico azt kéri, hogy a NATO halassza a szeptemberi parlamenti választás utánra a kampányát. Egyúttal azt is hangsúlyozta, a Smer-SD támogatja a NATO-tagságot és Szlovákia ezzel kapcsolatos kötelezettségvállalásainak teljesítését. Fico kedden levelet írt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak, melyben a kampányra kiírt pályázat eltörlését kéri.


(TASR)